Ga naar de inhoud
'Extra verificatiestap'

Hoezo, gestemd op boek Baudet? 'Manipulatie' bij NS Publieksprijs

De site waarop je kunt stemmen voor de NS Publieksprijs. Beeld © ANP

Het online stemmen op een boek voor de NS Publieksprijs heeft vandaag een tijdlang stilgelegen na berichten over manipulatie. Tweede Kamerleden claimden dat hun mailadres was gebruikt door iemand die een stem had uitgebracht op Het Coronabedrog, een boek van Thierry Baudet.

De Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) bevestigt dat 'onrechtmatigheden' zijn aangetroffen. Het probleem is vermoedelijk veroorzaakt doordat het invullen van een mailadres volstond. De organisatie van de prijs heeft nu een 'extra verificatiestap' ingebouwd. Mensen die willen stemmen, moeten hun stem nu bevestigen. Ze krijgen daarvoor een link naar hun mailbox gestuurd.

Ongeldig

Ook bij de al eerder uitgebrachte stemmen wordt alsnog om verificatie gevraagd. "Zolang die verificatie niet wordt gegeven, worden deze reeds uitgebrachte stemmen als ongeldig beschouwd", zegt de CPNB.

Sylvana Simons (Bij1) en Caroline van der Plas (BBB) hadden aan de bel getrokken, omdat ze in hun mail berichten kregen met een bedankje voor hun stem op het boek van Baudet. "Ik heb helemaal niet gestemd", liet Van der Plas op Twitter weten. Daarop reageerde Baudet met: "Hahaha het lijken de Amerikaanse presidentsverkiezingen wel." Vervolgens suggereerde hij dat het 'meest waarschijnlijke' is dat 'ze alleen de stemmen op Het Coronabedrog gaan wegdoen'.

Stembussen
Lees ook:
Stembussen NS Publieksprijs kort gesloten na mogelijke manipulatie

Volgens de organisatie is er geen aanleiding om te twijfelen aan eerdere uitslagen van de prijs. "Er werd altijd grondig gecontroleerd op manipulatie, bijvoorbeeld wanneer binnen een bepaald tijdsbestek een opvallende hoeveelheid stemmen werd uitgebracht vanaf hetzelfde IP-adres op hetzelfde boek. Deze stemmen werden ongeldig verklaard."

Zes titels genomineerd

Zoals elk jaar zijn zes boeken genomineerd voor de NS Publieksprijs. Dat zijn dit jaar Amalia van Claudia de Breij, De heks van Limbricht van Susan Smit, De Nachtdienst van Esther Verhoef, Dwaalspoor van Suzanne Vermeer, Fortuna's kinderen van Annejet van der Zijl en Master Your Mindset van Michael Pilarczyk. Maar daarnaast kunnen stemmers ook een vrije keuze invoeren.

De verkiezing duurt nog tot 16 november.