Ga naar de inhoud
Dagen niks gegeten

Aangespoelde orka was ziek: 'Alle tanden waren aan het rotten'

Beeld © Provicom

De orka die afgelopen weekend aanspoelde op het strand van Cadzand, was ziek. Verschillende organen van het dier waren ontstoken, meldt de Universiteit Utrecht, die de orka onderzocht. Ook had het dier al langere tijd niet gegeten en kampte het met een ernstige tandvleesontsteking.

"Alle tanden van de orka zaten los en waren aan het rotten. Het dier moet zeker met eten echt pijn hebben geleden", zegt bioloog Lonneke IJsseldijk van de Universiteit Utrecht.

Maag helemaal leeg

De hartklep, het hersenvlies en het geslachtsorgaan van de ruim vijf meter lange orka waren ontstoken en volgens de universiteit staat vast dat het om een ernstig ziek en verzwakt dier ging. Het levend stranden is de orka uiteindelijk fataal geworden.

In
Lees ook:
In beeld: levende orka aangespoeld bij Cadzand

Wageningen Marine Research, dat meedeed aan de studie naar de doodsoorzaak, constateerde dat de maag van de orka helemaal leeg was. "We vonden alleen een klein plastic vel, maar dat had geen invloed op de doodsoorzaak. De ruim dertig meter lange darm was ook leeg. Deze orka had dagenlang niets meer gegeten", aldus de Wageningse bioloog Mardik Leopold.

Door ziekte afgedwaald

De orka werd herkend door een Spaanse dierenwelzijnsorganisatie die op basis van beeldmateriaal kon melden dat het dier al drie jaar niet meer gezien was voor de Spaanse kust. De vrouwelijke orka moet minimaal twintig jaar oud zijn geweest en was nog niet eerder zo ver in het noorden waargenomen. "Het is mogelijk dat ze door de ziekte en verzwakking is afgedwaald van haar normale omgeving", stelt de universiteit Utrecht.

Meer informatie over het onderzoek in onderstaande video:

Onderzoek naar doodsoorzaak aangespoelde orka

00:55
Onderzoek naar doodsoorzaak aangespoelde orka

Het gebeurt zelden dat een levende orka aanspoelt aan de Nederlandse kust. De laatste keer was in 2010, toen orka Morgan verzwakt uit de Waddenzee werd gehaald. Het dier verbleef even in het Dolfinarium maar werd uiteindelijk overgebracht naar Tenerife.

Het skelet van de in Cadzand gestrande orka zal worden geconserveerd door het Leidse museum Naturalis.