Ga naar de inhoud
'Vermoord door overheid'

Moeder wil dat 'complotdenker' zwijgt over dood van haar dochter

(Archieffoto) Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Robin Utrecht

Een vrouw die blijft verkondigen dat een meisje dat eerder dit jaar zelfmoord pleegde vermoord zou zijn door de overheid, moet daarmee ophouden. De moeder van het meisje probeert dat via de rechter te bewerkstelligen.

Het meisje (14) werd op 30 mei dit jaar vermist. Ze woonde in een pleeggezin en werd een dag later dood gevonden in een bos bij Dedemsvaart. Ze had een eind aan haar leven gemaakt.

Bodegraven
Lees ook
Bodegraven wil dat Twitter inhoud filtert op complottheorie over pedonetwerk

'Moord in doofpot'

Toen ze als vermist werd opgegeven, begon de beklaagde over haar te schrijven op social media. Ze schreef dat ze de dood 'verdacht' vond en dat hier een moord in de doofpot werd gestopt. 

Ze riep later via Twitter op de crematie tegen te houden. Op verzoeken daarna van de moeder om niet meer over haar dochter te schrijven, kwam geen reactie.

Heb jij vragen over zelfmoord?

Stichting 113 Zelfmoordpreventie: bel 113 of 0800-0113 (gratis), of anoniem via de chat op de website 113.nl 

24 uur per dag bereikbaar, 7 dagen per week 

Slachtoffer Toeslagenaffaire

De gedaagde uit de gemeente Steenwijkerland geniet enige bekendheid omdat ze in de Libelle en Linda haar verhaal deed als slachtoffer van de Toeslagenaffaire. Ze bereikt duizenden mensen met haar 'indianenverhalen', zoals de advocaat van de moeder het noemt. 

Er zijn legio van zulke verhalen op sociale media, waar de controle op de inhoud minimaal en het bereik maximaal is, zegt de advocaat. Hij noemt de schade van dergelijke berichtgeving groot. Zo moest er bij de crematie beveiliging worden ingeschakeld. "De toewijzing van deze vorderingen zou ook op dat front een kleine stap in de goede richting zijn."

Bijdrage
Lees ook
Bijdrage Baudet vol complottheorieën: 'Hij wil twijfel zaaien over alles'

500 euro per overtreding

De moeder wil dat de gedaagde niet meer schrijft over haar dochter. Per overtreding eist ze een dwangsom van 500 euro. Ook eist ze een contactverbod. 

De gedaagde was niet aanwezig in de Zwolse rechtszaal. Een weerwoord is ook niet bekend. De voorzieningenrechter doet binnen twee weken uitspraak.

Chatbot
Lees ook
Chatbot Meta meteen in opspraak om antisemitisme en complotten