Ga naar de inhoud
'Antisemitische uitspraken'

Amsterdam wil complotdenker Icke weren van demonstratie

David Icke, tijdens een demonstratie in 2020. Beeld © ANP

De gemeente Amsterdam wil complotdenker David Icke weren van de demonstratie die Samen voor Nederland op 6 november op de Dam organiseert. In een persbericht wordt de mogelijke komst 'zeer ongewenst' genoemd. De organisatie heeft Icke als een van de hoofdsprekers tijdens de demonstratie gevraagd.

De gemeente heeft de Immigratie- en Naturalisatiedienst gevraagd of het mogelijk is om Icke de toegang tot het land te weigeren. Reden voor dit verzoek is dat Icke volgens de gemeente in het verleden uitspraken heeft gedaan die antisemitisch, onacceptabel en diep kwetsend zijn.

De burgemeester vindt de maatschappelijke onrust waartoe de aankondiging van zijn komst leidt begrijpelijk. De waardigheid van het monument op de Dam is in het geding als hij daar spreekt, zegt de gemeente.

De gemeente heeft ook de organisatie gevraagd om de uitnodiging aan Icke om te spreken in te trekken en uit te wijken naar een andere plek in de stad.

Complotdenker
Lees ook:
Complotdenker Alex Jones moet bijna miljard betalen om samenzweringstheorie

In de persverklaring schrijft de gemeente ook dat een eventuele toespraak van Icke door de officier van justitie gevolgd zal worden om te beoordelen of er strafbare uitingen worden gedaan. 

Het Centrum voor Informatie en Documentatie Israël (CIDI) riep eerder al de gemeente Amsterdam en minister van Veiligheid en Justitie Yeşilgöz op om Icke te weren.

Reptielentheorie

Icke is sinds de jaren 90 verspreider van een complottheorie die beweert dat de mensheid in het geheim geregeerd wordt door een machtige groep buitenaardse reptielen. De theorie van Icke is de afgelopen tijd ook meermaals aangehaald door Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet.

In 2019 werd Icke de toegang tot Australië al eens ontzegd toen hij meerdere toespraken in dat land wilde houden.