Ga naar de inhoud
260 kilometer lang

Als het aan Finland ligt, komt er een hek aan de grens met Rusland

Grote stukken van de grens tussen Finland en Rusland zijn onbeschermd. Beeld © ANP

Finland zoekt naar manieren om zich te beschermen tegen buurland Rusland. Nadat het eerst al aangaf tot de Navo te willen toetreden, willen de Finnen nu een hoog hek van 260 kilometer plaatsen langs de grens.

De Finse grensbewaking stelde eerder voor delen van de 1340 kilometer lange grens met Rusland af te sluiten om massale immigratie van Russen te voorkomen. De grens met Rusland is sinds 30 september gesloten voor toeristen uit Rusland.

"We zijn het eens over het nut van het hek. We moeten voorbereid zijn op alle soorten van verstoringen'', zei premier Sanna Marin na afloop van overleg met de belangrijkste partijen in het parlement.

Sinds de Russische mobilisatie zijn tienduizenden Russen de grens overgestoken om niet in het leger te hoeven. Daarbij zou Finland vrezen dat Rusland spionnen meestuurt met de vluchtende mannen.

Finland
Lees ook
Finland sluit grens voor toeristen uit Rusland

Drones

In buurland Noorwegen werd maandag een Rus opgepakt, omdat hij een drone vloog boven verboden gebied. Het bleek te gaan om Andrej Jakoenin, de zoon van Vladimir Jakoenin, een vertrouweling van Poetin.

Eerder werden in Noorwegen al vier Russen gearresteerd die foto's maakten bij strategisch belangrijke gebouwen. Een 50-jarige Rus werd vorige week aan de Noorse grens aangehouden met drones in zijn bagage.

Noorwegen
Lees ook
Noorwegen arresteert Rus met drones in zijn bagage

Volgens de Finse grensbewaking zou tot 260 kilometer muur moeten komen op 'risicoplekken' langs de grens. De belangrijkste stukken van het hek zouden in het zuidoosten van Finland komen, maar ook bij grensovergangen in het noorden van het land. 

De bouw van het metershoge hek zou vier jaar in beslag nemen en honderden miljoenen euro's kosten. 

Voorstellen

"De regering komt nu met concrete voorstellen", zei Marin na afloop van het overleg. De eerste 3 kilometer aan hek kunnen bij wijze van proef snel gebouwd worden. De stemming daarover zou begin volgende maand plaatsvinden. 

De beslissing voor het hele hek wordt waarschijnlijk doorgeschoven naar de volgende regering. Finland houdt in april volgend jaar verkiezingen.

Bekijk ook

03:17