Ga naar de inhoud
Weeralarm

KNMI geeft preciezer advies bij waarschuwingscodes

Bij de weerwaarschuwingen geeft KNMI voortaan meer uitleg over hoe mensen zich op de situatie kunnen voorbereiden. Beeld © ANP

Het KNMI breidt de weerwaarschuwingen uit. Voortaan vermeldt de nationale weerdienst op de website preciezer wat mensen kunnen verwachten en wat ze kunnen doen bij gevaarlijk weer.

Bij extreme weersituaties, zoals zwaar onweer of dichte mist, geeft het KNMI waarschuwingen in de codes geel, oranje en rood uit. Het instituut deed onderzoek naar de waarschuwingen in 2021 en kwam tot de conclusie dat een grote meerderheid van de mensen de codes serieus neemt.

Een kwart van de mensen gaf aan dat ze niet weten wat ze moeten doen bij een weerwaarschuwing, en die mensen komt het KNMI nu tegemoet. "Door preciezer advies te geven, kunnen we de impact op de samenleving zo veel mogelijk beperken en voorkomen."

KNMI
Lees ook
KNMI gaf in 2021 recordaantal keren code oranje of rood

Mist

Afgelopen week was het een aantal ochtenden mistig. Dat leverde code geel op: wees alert op gevaarlijk weer. De uitleg bij die code ziet er voortaan zo uit:

De adviezen staan op de website van het KNMI en worden bij de uitgifte van code oranje of rood ook als afbeelding gedeeld op onder meer Twitter.

Als er bijvoorbeeld een code geel is voor onweersbuien, kan gewaarschuwd worden voor slipgevaar op de weg en krijgen mensen het advies niet naar open water of open landschappen te gaan. Bij code rood voor hetzelfde scenario kan dan gewaarschuwd worden voor zeer grote hagelstenen.

Bekijk ook

01:21