Ga naar de inhoud
2 Nederlanders genomineerd

Knipogende vos, zwaaiende wasbeer, spugende vis: dit zijn de grappigste foto's van 2022

vos met knipoog Beeld © Comedy Wildlife Photography Awards

Uit duizenden inzendingen heeft de jury van de Comedy Wildlife Photography Awards de grappigste dierenfoto's van dit jaar gekozen. Op de shortlist staan onder andere een springende eekhoorn, een zwaaiende wasbeer en een knipogende vos.

De foto's werden ingestuurd door zowel professionals als amateurfotografen. Uit alle inzendingen zijn vijftig foto's op de shortlist beland. "Er is zo veel gaande in de wereld", zegt Tom Sullam, organisator van de wedstrijd. "We kunnen daarom wel een flinke dosis humor gebruiken. En die zit in de foto's. Dat is wat wij zo leuk vinden."

Twee Nederlanders

Een zeeolifant die zijn soortgenoot als hoofdkussen probeert te gebruiken, een wallaby die een andere wallaby lanceert: de foto's toverden een glimlach op het gezicht van de juryleden. Onder de genomineerde fotografen zijn ook twee Nederlanders: natuurfotograaf Paul Eijkemans maakte een foto van een vis die koraalresten uitspuugt, en Alex Pansier legde een eekhoorn vast die als Superman door de lucht vliegt. 

Een greep uit de foto's op de shortlist:

De fotograaf over de foto: "Ik fotografeerde deze wasbeer op een strand in Florida, waar ik hem garnalen voerde. Hij bedankte me daarvoor."

De fotograaf over de foto: "Cape Hillsborough in Queensland, Australië, staat bekend om de kangoeroes en wallaby's. Ik bezocht het gebied tijdens drie opeenvolgende zonsopgangen, en op mijn laatste ochtend legde ik dit prachtige schouwspel vast, twee wallaby's die aan het spelen of vechten waren op het strand, terwijl de zon door de wolken scheen."

De fotograaf over de foto: "Eigenlijk valt hier de Indiase saruskraanvogel een blauwe stier van achteren aan, omdat de stier zich toevallig iets te dicht bij het nest van de vogel waagde, waar op dat moment een ei in lag. De saruskraanvogel, de hoogste vliegende vogel ter wereld, opende zijn enorme vleugels en dreef de stier weg van het nest."

De fotograaf, de Nederlander Paul Eijkemans, over de foto: "Deze foto van een Picasso Trekkervis werd genomen in Marsa Shagra, Egypte. De vis braakte koraalresten uit terwijl hij aan het koraal knabbelde."

De fotograaf over de foto: "Een zebra doet het kinderspel ezeltje-strek-je na. En het is net alsof hij in beweging komt door zijn eigen scheten."

De fotograaf over de foto: "Deze zalm besloot om de beer in het gezicht te slaan, in plaats van zijn lunch te worden."

De fotograaf over de foto: "Mij werd verteld dat ik veel steenuilen kon vinden in Israël. Dus ging ik 's morgens vroeg op pad en echt: ik vond zo veel steenuilen op de grond, op stenen, bij hun nest en op boomtakken. Plotseling werden mijn ogen gevangen door twee jonge vogels die op de grond met elkaar aan het spelen waren. Ik begon achter elkaar foto's te maken en dit is wat eruit kwam..."