Ga naar de inhoud
Problemen op het spoor

NS: problemen met personeel te laat onderkend

Door de aangepaste dienstregeling zijn veel treinen veel drukker. De NS zegt te werken aan een oplossing. Beeld © ANP

De Nederlandse Spoorwegen hebben mogelijk te lang gedacht dat het personeelstekort makkelijk op te lossen was. Dat zei commercieel directeur Tjalling Smit woensdag in een hoorzitting in de Tweede Kamer.

Vertragingen, overvolle treinen, treinen die helemaal niet rijden... de problemen op het spoor blijven zich opstapelen. En dat terwijl de NS en de vakbonden na de stakingen van september een nieuwe cao zijn overeengekomen.

Reizigers zijn het zat, en D66-Kamerlid Lisa van Ginneken vroeg vorige week om een hoorzitting om opheldering van het spoorbedrijf te krijgen over hoe de chaos is ontstaan en hoe het personeelstekort snel kan worden opgelost.

"Eind vorig jaar kregen we al onze vacatures nog gevuld. We hebben te lang het idee gehad dat we dit met de gewone werving konden oplossen", zei commercieel directeur Tjalling Smit tijdens de hoorzitting. Daardoor heeft NS volgens hem lang gewacht met structurele oplossingen. "Met de kennis van nu wellicht te lang."

We hebben te lang het idee gehad dat we dit met de gewone werving konden oplossen

Langere treinen

De huidige drukte wordt voor een deel veroorzaakt door de manier waarop NS zijn dienstregeling aanpast vanwege het personeelstekort, legden Smit en operationeel directeur Eelco van Asch uit.

"We hebben eerst treinen uit de dienstregeling genomen. Nu zijn we bezig om de treinen daarvoor en erna, die meer reizigers zullen trekken, te versterken."

Daarmee doelen ze op langere treinen of treinen die meer reizigers kunnen vervoeren. In december zou de versoberde dienstregeling beter moeten werken, stellen de directeuren.

Geklaag
Lees ook
Geklaag alom over treinen: 'NS zakt door ondergrens'

Conducteurs en machinisten

Op vragen wat de NS doet om te voorkomen dat het bedrijf 'het nieuwe Schiphol' wordt, gaf Smit aan dat er al veel nieuwe conducteurs en machinisten zijn aangetrokken en dat er nog steeds veel interesse is voor vacatures die nog openstaan.

Dat gaat alleen niet snel: de nieuwe werknemers moeten nog wel een uitgebreide opleiding doen voordat ze volledig inzetbaar zijn. "Maar we hebben net een nieuwe cao afgesproken en denken dat we een heel aantrekkelijk pakket arbeidsvoorwaarden hebben."

Buiten de spits

Kamerleden lieten weten dat ze meer creativiteit van de NS verwachten. Smit zei daarop dat de NS meer zou willen doen om de prijzen op rustige momenten sterker te laten afwijken van de prijzen in de spits.

"We hebben daar onlangs op één traject mee getest en reizigers zijn daar heel gevoelig voor", zei Smit. 

'Inspectie
Lees ook
'Inspectie kritisch op NS: weinig zicht op gevaarlijke situaties'

Onderhoud

Het personeelstekort is niet het enige probleem van de NS. De Inspectie voor de Leefomgeving deed onderzoek naar het systeem waarmee het bedrijf reparaties van treinen en defecte onderdelen bijhoudt.

De inspectie stuurde vorige week de vernietigende conclusie naar de NS: het systeem is een rommeltje. Daardoor zou de NS onvoldoende zicht hebben op gevaarlijke situaties.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update