Bedrijfskleding waar iedereen zich in thuis kan voelen: dat was voor Rania El Khattabi (25) dé motivatie om bij haar werkgever T-Mobile het gesprek aan te gaan over de verplichte kledingstukken. Een paar maanden later was het zover: naast nieuwe overhemden werd ook een hoofddoek gelanceerd met bedrijfslogo van T-Mobile erop.
Kledingvoorschriften zijn vaak een terugkerende kwestie tussen werkgevers en werknemers. Vorige week bepaalde het Europees Hof van Justitie nog dat een werkgever stagiairs religieuze uitingen zoals een hoofddoek, kruis of keppel mag verbieden. Zo'n bedrijf moet dan wel een interne regel hebben waarmee het dragen van dit soort tekens voor alle medewerkers wordt verboden.

Rania, die werkt bij T-Mobile, vindt het belangrijk dat ze zichzelf kan zijn, ook mét bedrijfskleding. "Anderhalf jaar geleden maakte ik de keuze om een hoofddoek te gaan dragen. Ik ben hierdoor bewuster gaan nadenken over mijn kledingstijl."
Keuzevrijheid
Daarom stapte ze eerder dit jaar naar haar leidinggevende. "Bedrijven hebben verwachtingen van hun werknemers en daar luister je als werknemer naar, dacht ik. Aan de andere kant wilde ik me ook comfortabel en vrij voelen in de kleding die ik op mijn werk moest dragen."
Ze vroeg of het misschien een idee was om ook kledingstukken te maken voor werknemers die zich niet helemaal op hun gemak voelen bij de al bestaande bedrijfskleding. "Ik vind het belangrijk dat werknemers die keuzevrijheid krijgen. Maar tegelijkertijd wilde ik geen onderscheid creëren tussen mij en mijn andere collega's."

Haar leidinggevende reageerde positief en Rania werd zelf betrokken bij het proces van het ontwerpen van de nieuwe bedrijfskleding. Na het maken van een moodboard werden de stoffen en de lengtes gekozen. Het duurde ongeveer negen maanden voordat er nieuwe kledingstukken waren die langer én minder strak vielen. Daarna werd ook een hoofddoek gemaakt met het logo van T-Mobile. "De hoofddoek vond ik een mooie toevoeging om het compleet te maken."
'Gesprek aangaan'
Inmiddels heeft Rania ook van haar collega's positieve reacties gekregen. Ook andere werknemers die niet religieus zijn dragen de los vallende kleding, omdat ze zich daar prettiger bij zouden voelen. "Ik denk dat het heel belangrijk is dat alle bedrijven hier een voorbeeld aan nemen en het gesprek aangaan."
'Wat wil een bedrijf uitstralen?'
Gesprekken over kledingvoorschriften waren tot nu toe vooral gericht op wat 'passende' kleding is, zegt Kees de Vos, woordvoerder van vakbond CNV. "Dan wordt besproken of een korte broek op de werkvloer kan en of dat netjes is. Ik kan me wel goed voorstellen dat meer bedrijven bezig zullen gaan om bedrijfskleding inclusiever te maken."
Etiquettedeskundige Lilian Woltering moedigt bedrijven aan hierover in gesprek te gaan. "Het is heel belangrijk dat werknemers zich veilig en gerespecteerd voelen. Het kan namelijk ook invloed hebben op hoe ze hun werk uitvoeren."
Maar daar zijn ook grenzen. Woltering: "Wat wil een bedrijf uitstralen? Bij overheidsfuncties gaat het bijvoorbeeld om neutraliteit en bij een chique kledingzaak om luxe. Dan verwacht je geen vrijetijdskleding."