Ga naar de inhoud
'Klaarmaken voor winter'

Via Giro 555 al ruim 175 miljoen voor Oekraïne: wat gebeurt er met dat geld?

Nederland in actie voor Giro 555 voor Oekraïne, eerder dit jaar. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Martijn Beekman

Er is inmiddels ruim 175 miljoen euro opgehaald voor Oekraïne met een Giro555-inzamelingsactie. Volgens de hulporganisaties achter de actie 'Samen voor Oekraïne' is de betrokkenheid van Nederlanders nog altijd groot. Maar wat gebeurt er eigenlijk met al die opgehaalde miljoenen? 'De winter komt eraan, dat wordt een hele belangrijke.'

De tussenstand van de Giro555-actie is vandaag 175.495.000 euro. "Nederlanders gaven bijzonder gul", schrijven de organisaties achter de actie vandaag in een verklaring. Eind augustus was de stand nog ruim 173 miljoen, in juni ging het om 168,9 miljoen. Nog tot 30 november kunnen mensen geld doneren.

Levensonderhoud en voedselhulp

Bijna de helft van het geld (43 procent) ging tot nu toe naar mensen die in hun levensonderhoud zijn voorzien. Ook naar voedselhulp (18 procent) en het bieden van onderdak (12 procent) ging veel geld. Met het overgebleven geld willen de organisaties nog de komende ruim twee jaar hulp bieden.

In totaal is 'Samen voor Oekraïne' door elf hulporganisaties opgezet. Een van deze organisaties is CARE Nederland. Directeur van CARE Nederland, Reintje van Haeringen, vertelt aan RTL Nieuws dat inmiddels duidelijk is waar het geld in de eerste zes maanden aan is besteed.

Giro
Lees ook:
Giro 555 voor Oekraïne brengt tot nu toe ruim 173 miljoen op, actie wordt verlengd

Zij noemt de reparatie van huizen, zodat deze voor de winter weer bewoonbaar worden, als een voorbeeld. "Dat is nu heel belangrijk." Daarnaast gaat er geld naar moeders die met kinderen op de vlucht zijn. "Zij worden financieel ondersteund zodat ze niet worden blootgesteld aan mensenhandel en mishandeling", zegt Van Haeringen.

Hulp voor andere landen

Ook worden landen waar Oekraïners naartoe vluchten – zoals Polen en Roemenië – financieel ondersteund met de Nederlandse miljoenen. "De mensen hebben niet altijd de middelen om door te reizen bij aankomst in het land, dus zij krijgen daar onderdak en voedsel, er wordt gezorgd voor onderwijs voor de kinderen en psychosociale hulp voor de moeders", zegt de CARE-directeur.

De vraag is hoe het conflict zich de komende tijd ontwikkelt, benadrukt Van Haeringen. "Je weet niet wanneer je in Oekraïne daadwerkelijk kan beginnen met opbouwen. Zo lang dat niet kan, blijven we plekken waar mensen naartoe vluchten steunen."

Bekijk ook: Juli leeft na rakettenregen met trauma's

02:56
Rusland voerde aanvallen uit op de stad Tsjernihiv, in het noorden van Oekraïne. Maanden later is de wijk waar model Juli Karzanova opgroeide nog altijd een grote ravage. "Je leven is naar de klote, ik kan het niet anders zeggen."