Ga naar de inhoud
'Enorme uitdaging'

Staat wilde uitstel voor verbeteren asielopvang, maar krijgt die niet

Asielzoekers bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Beeld © ANP

De Staat krijgt geen uitstel van het verbeteren van de leefomstandigheden van asielzoekers, zo heeft het hof in Den Haag bepaald. De advocaat van de Staat betoogde onder meer dat het niet mogelijk is om maximaal 55 alleenstaande, minderjarige asielzoekers bij het aanmeldcentrum in Ter Apel op te vangen en deze opvang korter dan vijf dagen te laten duren.

De rechtbank oordeelde eerder deze maand, in een zaak die door VluchtelingenWerk was aangespannen, dat de Staat en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) niet voldoen aan de Europese normen voor menswaardige opvang.

Staatssecretaris: opdracht niet uit te voeren

Sommige kwesties moesten per direct of binnen een paar weken verbeterd worden, vond de rechtbank. In afwachting van het hoger beroep wilde de Staat uitstel van het uitvoeren van een aantal van deze verbeterpunten. "Het gaat erom wat de Staat nu kan en nu niet kan." Als de betere opvang geregeld had kunnen worden, was dat volgens de advocaat wel gebeurd.

Vertrouwelijk
Lees ook:
Vertrouwelijk memo COA: asielcrisis houdt aan, in januari 10.000 plekken tekort

Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) laat weten dat het 'een enorme uitdaging' wordt om de opvang snel te verbeteren. Van der Burg wilde uitstel in afwachting van het hoger beroep, volgende maand. Hij vindt dat de uitspraak in de praktijk niet uit te voeren is. 

Medisch screenen

"Met een crisis in Syrië, de Russische inval in Oekraïne, een verhoogde asielinstroom en een tekort aan woningen in ons eigen land wordt het een enorme uitdaging", zo laat Van der Burg weten. "We gaan nu verder met het dag in dag uit keihard werken om de situatie in de asielopvang te verbeteren."

Energie-,
Lees ook:
Energie-, stikstof- en asielcrisis: op deze momenten was het te voorkomen geweest

Het hof wijst erop dat het belang van de asielzoekers zwaarder weegt dan het belang van de Staat en merkt daarbij op dat de Staat uitstel wilde voor maatregelen die kwetsbare mensen aangaan, zoals kinderen en zieken. Zo wilde de Staat bijvoorbeeld niet gebonden worden aan het medisch screenen van asielzoekers voordat die naar een crisisnoodopvanglocatie gaan.

Op 10 november dient het kort geding in de zaak. Dan zal het hof kijken naar de inhoud van de argumenten van de Staat. Nu wil het hof dat er werk wordt gemaakt van de situatie. "Het is geen vergeefse moeite als de Staat nu alvast begint met de maatregelen uit te voeren", aldus het hof.

Kinderen en minderjarigen

VluchtelingenWerk laat in reactie op het oordeel weten het belangrijk te vinden dat nu is geoordeeld dat de situatie dermate urgent is, dat niet gewacht kan worden met oplossingen. "Er moet met spoed een oplossing komen voor de situatie van alleenstaande minderjarigen in Ter Apel en aan kinderen moeten speelvoorzieningen en onderwijs geboden worden."

Bekijk ook: Jullie vragen over de crisis in de asielopvang beantwoord

06:17
Ruben Leter en Floor Bremer beantwoordden jullie vragen.