Ga naar de inhoud
Opgehaald door Turkije

Onur heeft grote bewondering voor overleden zus Dilara: 'Meest geliefde persoon ooit'

Dilara en Onur Beeld © Eigen foto

"Dilara was de sterkste persoon die ik ooit heb gekend." Dat zegt haar broer Onur. Afgelopen week overleed Dilara in Turkije aan acute leukemie, nadat er in Nederland eerder al geen behandeling meer mogelijk was. "Ze was zo blij dat er nog een kans kwam."

Dilara kreeg eind december vorig jaar te horen dat ze acute leukemie had, een paar weken later gaven de artsen in Zwolle haar op. In Nederland kon er niets meer voor haar worden gedaan. Maar de familie accepteerde dat niet en stapte naar de rechter. Een rechtszaak kwam er niet, want Turkije bood aan nog een poging te wagen. Dilara vloog niet veel later in een ambulancevliegtuig naar Turkije.

Hulp van Erdogan

De familie van Dilara kreeg zelfs nog een telefoontje van president Erdoğan. "Hij gaf aan dat hij de video op de Turkse televisie had gezien en dat hij daar door was geraakt." Het gaf hoop, geeft Onur aan.

Dat is nu bijna 9 maanden geleden. En in die tijd leek het ook even beter te gaan. Zo lag ze in mei al niet meer op de intensive care en kon ze later zelfs staan, 'gezellig samen kletsen en tv kijken', zei Onur toen.

'Tot de laatste seconde hoop gehouden'

Maar helaas bleef dat niet zo. Onur vertelt dat ze de laatste maanden weer in het ziekenhuis verbleven. En dat Dilara weer terug naar de intensive care moest. Ze had pijn, en is op een gegeven moment gaan rusten. "Toen is ze overleden, dat heeft ze allemaal niet bewust meegemaakt."

Dilara
Lees ook:
Dilara (25) die door Turkije werd opgehaald voor behandeling, alsnog overleden

Dilara genas dus niet, maar de familie is dankbaar voor de bijna 9 maanden die ze nog met haar konden meemaken. "Ze heeft tot de laatste seconde hoop gehouden, dat is nooit weggegaan. Ik denk dat ze door Allah is beloond om nog op een mooie manier afscheid te kunnen nemen van iedereen."

'Positief, lief, nooit klagen'

Want zoals Onur eerder al zei, waren er nog mooie momenten genoeg. Samen koffie drinken, slapen in hotels, buiten eten en drinken. "Eigenlijk wat we normaal in het dagelijks leven zouden doen. Gezellig kletsen tot laat in de avond. Dilara was de laatste periode zo'n sterk persoon. Heel positief, heel lief en nooit klagen."

De aandacht voor haar dood in de media is overweldigend, en dus krijgt de familie ook veel reacties. Vaak mooie, maar soms zijn ze ook minder fijn. Onur legt ze snel naast zich neer. De mensen die dat schrijven, weten niet hoe erg de familie van de laatste maanden heeft genoten, zegt hij.

Wat overblijft zijn de gedachten aan Dilara. Hoe Onur zijn zus herinnert? "Als de meest geliefde en vrolijkst persoon ooit, ik ken geen enkele slechte daad van haar. Hopelijk mag ze het paradijs betreden in het hiernamaals."