Ga naar de inhoud
Doodslag op Mallorca

OM eist tot 10 jaar cel voor dodelijke mishandeling Carlo Heuvelman

Beeld © ANP

Het Openbaar Ministerie eist celstraffen tot 10 jaar voor de fatale mishandeling van Carlo Heuvelman op Mallorca. Sanil B. hoorde de hoogste celstraf tegen zich eisen, tegen Mees T. en Hein B. werd 8 jaar gevangenisstraf geëist. Dat bleek vanmiddag in de rechtbank in Lelystad.

Een vierde verdachte hoorde 18 maanden celstraf tegen zich eisen. Tegen vier andere verdachten werden veel lichtere straffen geëist. Het OM achtte poging doodslag tegen hen niet bewezen. De negende verdachte hoorde het OM vrijspraak eisen.

Ongebreidelde agressie

Volgens de officier van justitie bevond Carlo Heuvelman zich 'op de verkeerde plaats op het verkeerde moment' toen hij zijn agressors tegen het lijf liep. Ze zei dat 'het leven in luttele seconden uit het lijf van Carlo is getrapt'. In de ogen van justitie had een vriend van Carlo hetzelfde kunnen overkomen, evenals een slachtoffer dat eerder die avond bij café De Zaak tegen de grond werd geslagen. Over het trappen op hun hoofden zei ze: "Het maakte de verdachten niets uit. Uitschakelen was de enige drijfveer voor hun ongebreidelde agressie."

De 27-jarige Heuvelman uit Waddinxveen werd vorig jaar in de nacht van 13 op 14 juli in elkaar geslagen en verloor het bewustzijn. Hij overleed vier dagen later in het ziekenhuis als gevolg van hersenletsel.

In zijn slachtofferverklaring richtte de vader van Heuvelman zich tot de verdachten:

Ouders Carlo Heuvelman spreken verdachten aan op hun geweten tijdens spreekrecht

04:57

Sanil B. (20) reageerde 'enorm geschrokken' op de strafeis van tien jaar cel. "De eis is gebaseerd op iets wat ik helemaal niet heb gedaan. Het is gebaseerd op vermoedens en bewuste onwaarheden", zei Sanil B. Ook Hein B. zei in een reactie dat hij 'geschrokken' is.

Sanil B. 'grootste agressor'

Sanil B., Mees T. en Hein B. staan in de Mallorcazaak terecht voor doodslag. Van hen heeft Sanil B. het langst in voorarrest gezeten, tot april dit jaar. Hij was volgens de officieren van justitie bij alle incidenten op Mallorca betrokken en is daarmee in hun ogen 'de grootste agressor'.

Op zijn schoen is een DNA-spoor van Heuvelman gevonden. Toen zijn schoenen in beslag werden genomen, wilde B. volgens justitie aanvankelijk andere Nike-schoenen aan de politie meegeven. Daarop heeft de agent de schoenenkast achter zijn voordeur doorzocht en nog een paar grijswitte schoenen in beslag genomen. Achteraf in gesprek met een politie-informant zou B. hebben gezegd dat hij baalt dat hij die schoenen niet heeft weggegooid.

Morgen gaat het proces verder met de pleidooien van de advocaten.