Ga naar de inhoud
Geen One Love-aanvoerdersband

Imam én Feyenoordfan: 'Dapper dat Kökcü staat voor waar hij in gelooft'

Beeld © ANP

Teleurstelling bij de lhbti-supportersgroep van Feyenoord over het weigeren van aanvoerder Orkun Kökcü om te spelen met de speciale One Love-aanvoerdersband. Hij noemde 'religieuze overwegingen' als reden daarvoor. De Rotterdamse imam Azzedine Karrat ('vanzelfsprekend Feyenoordfan') vindt dat we Kökcü vooral als individu moeten benaderen en 'niet als een stukje islam'.

Kökcü droeg de aanvoerdersband gistermiddag over aan Gernot Trauner en ook Redouan El Yaakoubi van Excelsior weigerde de band, die symbool staat voor onder meer lhbti-acceptatie. In plaats daarvan koos hij voor een band met daarop een aantal keer 'respect'.

Harmonie

"Of het nou gaat om gelovigen, niet-gelovigen of homoseksuelen: dat iedereen zichzelf mag zijn, moet ook voor Kökcü gelden", zegt Karrat, tot een paar jaar geleden imam in de grootste moskee van Nederland, de Essalammoskee in Rotterdam-Zuid.

Ook als diegene een mening verkondigt waar je het misschien niet mee eens bent, zegt Karrat. "Dat is mooi aan Nederland, zoveel verschillende meningen, zoveel verschillende opvattingen en toch leven we in vrede en harmonie. Als iemand met een geloofsovertuiging een bepaalde mening heeft, dan blijft dat zíjn mening."

"In een open samenleving moet ruimte zijn voor diverse meningen. Het is, in dat licht, dapper dat Kökcü staat voor waar hij in gelooft. Er zijn ook mensen die bijvoorbeeld de islam of het dragen van een hoofddoek niet zien zitten. Kökcü ziet het niet zitten om deze band te dragen. Zolang hij, of wie dan ook, zijn ideeën niet aan een ander oplegt, heb ik er geen problemen mee."

Teleurstelling
Lees ook:
Teleurstelling bij lhbti-supporters Feyenoord om houding aanvoerder Kokcü

Doordat nuances verloren gaan in de ontstane ophef wordt de islam helaas in een negatief daglicht gesteld, zegt Karrat. "Maar we moeten personen als individuen benaderen. Niet als een stukje islam."

Verdachtenbankje

Dat vindt ook voorzitter Muhsin Köktas van het Contactorgaan Moslims en Overheid. Als het aan hem ligt, blijven moskeeën en de islam zoveel mogelijk buiten de discussie rond Kökcü en El Yaakoubi. "De moslims worden in het verdachtenbankje gezet. Er wordt een beeld gecreëerd alsof een groep een andere groep als vijand ziet. Dat is echt niet het geval."

"Persoonlijk vind ik dat iedereen in zijn of haar slaapkamer moet doen wat-ie wil", zegt Köktas. "Dat is privé en het interesseert me niet. Ik heb het récht niet om dat wel of niet te accepteren. Dat is een persoonlijke keuze. Waarom zou ik iets moeten vinden van andermans keuze? Ik vind niet dat acceptatie er per se moet zijn."

"Daarom begrijp ik wel dat ze de band niet droegen: Kökcü wil zich niet met het andermans leven bemoeien, maar daarmee keurt hij die keuze nog niet af."

'We hadden het liever anders gezien'

Supportersgroep Roze Kameraden reageerde teleurgesteld op het besluit van Kökcü. "In zijn statement zegt Kökcü dat iedereen vrij is om te doen wat diegene wil of voelt. Dat is exact waar de OneLove-band voor staat. Niets meer en niets minder. Het zou volgens ons krachtig zijn geweest als Kökcü had laten zien dat iedereen bij Feyenoord zich veilig moet kunnen voelen, ongeacht geloof, seksualiteit, afkomst of gender. 

"Deze aanvoerdersband laat zien dat je vóór verbinding bent en tégen discriminatie. Daar kun je toch niet tegen zijn omwille van religie?", vraagt bestuurslid Chantal van der Putten zich af. Dat de Roze Kameraden zich niet feller uitspreken, is een bewuste keuze. "Wij zoeken liever de verbinding dan dat we er met gestrekt been in gaan." 

De lhbti-supportersgroep van Feyenoord noemt het verder prijzenswaardig dat de regenboogband werd overgenomen door verdediger Gernot Trauner. "Hij neemt wel zijn verantwoordelijkheid."

Alle aanvoerders in het betaalde voetbal hadden de speciale regenboogband de afgelopen jaren ook al om naar aanleiding van International Coming Out Day.

Moeilijke situatie

Algemeen directeur Dennis te Kloese van Feyenoord sprak na afloop van een 'leerproces'. Volgens Te Kloese zal de rol van Kökcü als aanvoerder in dit voorval en in bredere maatschappelijke discussies deze week nog worden besproken.

Na het gewonnen duel met AZ (1-3) sprak hij van een 'moeilijke situatie voor iedereen binnen de club'. "Het maakt het heel moeilijk dat Kökcü niet wil uit geloofsovertuiging, maar daar willen we ook respect voor opbrengen."