Ga naar de inhoud
Betalingen ontvangen

'Mogelijk corruptie met Duitse pacemakers in ziekenhuis Zwolle'

Pacemakers, ter illustratie. Beeld © ANP

De fraude die de FIOD op het spoor kwam in het Isala-ziekenhuis in Zwolle, heeft alles te maken met een Duitse leverancier van hartapparatuur. Justitie vermoedt dat Nederlandse specialisten – in ruil voor miljoenen euro's – jarenlang pacemakers en hartimplantaten hebben geplaatst. Mogelijk zou dit niet voor alle patiënten nodig zijn geweest.

Een samenwerking van NRC en het Duitse weekblad Der Spiegel leidde tot de onthullingen over het corruptieonderzoek van het Openbaar Ministerie (OM).

Eerder dit jaar meldde de FIOD, de opsporingsdienst van de Belastingdienst, dat artsen een leverancier zouden hebben voorgetrokken bij bestellingen. Om welke leverancier van medische hulpmiddelen het ging was niet duidelijk, maar het ziekenhuis Isala in Zwolle liet weten dat twee cardiologen vanwege 'mogelijke fraude' niet langer welkom waren.

Isala koploper hartimplantaten

Volgens NRC en Der Spiegel gaat het om het Duitse Biotronik, een fabrikant van pacemakers en ICD's. Deze zogenaamde implanteerbare defibrillatoren helpen mensen met hartritmestoornissen om het normale hartritme te herstellen.

Medisch
Lees ook:
Medisch specialisten verdacht van corruptie bij hulpmiddelen

Uit het onderzoek van de media blijkt ook dat geen enkel ander ziekenhuis als het Zwolse Isala zoveel hartimplantaten plaatste. In totaal gaat het jaarlijks in Nederland om zo'n 6000 ICD's die worden geplaatst. De kosten die hieraan verbonden zijn lopen op tot zo'n 130 miljoen euro.

In een nieuwe studie van het Zorginstituut zijn er zorgen over 'ernstige complicaties' die de ICD's bij een kleine groep patiënten (8 procent) veroorzaken. Maar vooral is er een discussie binnen de beroepsgroep of alle patiënten die zo'n implantaat krijgen er wel baat bij hebben.

Beslagleggingen

Het OM heeft volgens de kranten beslag hebben gelegd op de huizen van zeker vijf medisch specialisten. Zij zouden in totaal samen 3,2 miljoen euro aan steekpenningen hebben ontvangen. Eén Zwolse cardioloog heeft daar mogelijk meer dan één miljoen euro overgehouden.

In een reactie zegt het Isala zelf 'wellicht benadeeld te zijn door mogelijke fraude'. De Duitse fabrikant Biotronik wil niet reageren op vragen.

Hartpatiënten
Lees ook:
Hartpatiënten kregen medicijn voor studie, arts wist van niets