Ga naar de inhoud
'Geen basale steun meer'

Ombudsman: 'Sociaal minimum te laag, we zijn door de bodem gezakt'

Ter illustratie. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte/ Robin Utrecht

De Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen uit felle kritiek op de regering. Hij vindt dat de overheid 'het basale niet meer kan geven'. "We zijn door de bodem gezakt", zegt hij in een interview. "We hebben lang het idee gehad: het moet allemaal zo minimaal mogelijk. Maar dat gaat niet langer."

Dat zegt Reinier van Zutphen, de Nationale Ombudsman, vandaag in een interview met NRC. Kinderen gaan zonder volle maag naar school en mensen kunnen hun huur, gas en het licht niet meer betalen, constateert hij.

Niet
Lees ook:
Niet gedoucht, kapotte schoenen: docenten zien gevolgen inflatie bij leerlingen

Volgens de krant publiceert de Nationale Ombudsman vandaag, op Wereldarmoededag, een rapport over mensen die rond moeten komen van het bestaansminimum. Zijn harde conclusie: dat sociaal minimum is te laag.

'Het is te weinig'

Voor een alleenstaande met een bijstandsuitkering gaat het netto om zo'n 1100 euro. "Als ik bekijk wat mensen nu nodig hebben om van te leven dan is de slotsom: dat is te weinig. Zo simpel is het", zegt Van Zutphen tegen NRC.

Sociaal minimum

Volgens de overheid is het sociaal minimum het minimale bedrag dat je nodig hebt om in je levensonderhoud te kunnen voorzien. Dat bedrag is vaak gelijk aan de hoogte van de bijstandsuitkering en wordt elke zes maanden bepaald. Wat het sociaal minimum in jouw situatie is kan je vinden op de website van het UWV

Voor een alleenstaande met thuiswonende kinderen gaat het om ruim 1200 euro bruto, wat zo'n 1100 euro netto is. Daar komen nog wel toeslagen bovenop, maar volgens de Nationale Ombudsman zijn mensen daar onvoldoende zeker van en vrezen ze dat deze wordt teruggevorderd.

"Als je de geldzorgen van mensen niet wegneemt, kunnen ze zelf ook nauwelijks nadenken over: waar zal ik werken, welke opleiding ga ik doen. Dan zijn ze alleen bezig met overleven", zegt de Nationale Ombudsman over de huidige situatie.

'De bodem moet omhoog'

Hij wil dat de overheid 'er nog een schepje bovenop doet'. "De bodem moet omhoog", zegt hij tegen NRC. "Wat mensen minimaal nodig hebben, moeten ze gegarandeerd krijgen."

Van Zutphen heeft meer kritiek op de wijze waarop het kabinet met armoede omgaat. Hij vindt dat gemeenten door het beleid te veel tijd geld en energie kwijt zijn aan inkomensregelingen – en de controle daarop.

Bekijk ook: lampjes aandoen kost kerstfan 3500 euro

01:49
Al 25 jaar verblijdt de Duitse Leon Scheepers zijn buurt met extravagante kerstversieringen in zijn tuin. Maar door de hoge energieprijzen kan hij al die lampjes dit jaar niet meer laten branden.