Ga naar de inhoud
Aan het front

Oekraïne looft ton uit voor MH17-hoofdverdachte: 'Goede zaak'

Igor Girkin, ook bekend als Igor Strelkov, begin dit jaar. Beeld © ANP / Sipa

Oekraïne heeft er 100.000 dollar voor over om de Rus Igor Girkin te vinden. Hij is volgens het Oekraïense ministerie van Defensie 'een van Ruslands beroemdste terroristen'. Girkin wordt ook door Nederland gezocht omdat hij een van de vier hoofdverdachten is in de zaak MH17. Nabestaanden van die vliegramp vinden het een 'goede zaak' dat Oekraïne nu naar de Rus op zoek is.

Volgens Oekraïense media zou de 51-jarige Igor Girkin zich nu aan het front in Oost-Oekraïne bevinden. Het Oekraïense ministerie van Defensie liet gisteren via Telegram weten 100.000 dollar over te hebben voor de gouden tip die tot de vondst van de Rus leidt.

'Terroristische activiteiten'

Oekraïne wil Girkin voor het gerecht slepen vanwege zijn 'deelname aan de oorlog'. Hij wordt verdacht van 'terroristische activiteiten zoals marteling en moord. Ook speelde hij een belangrijke rol bij de annexatie van de Krim door Rusland in 2014. Het ministerie benadrukt op Telegram: "Geen enkele oorlogsmisdadiger zal zijn straf ontlopen."  

Girkin wordt ook gezocht door Nederland, dat hem na lang onderzoek heeft aangemerkt als een van de vier hoofdverdachten voor het neerhalen van vlucht MH17.

Bij de vliegramp op 17 juli 2014 kwamen alle 298 inzittenden, onder wie 193 Nederlanders, om het leven. Het vliegtuig was onderweg van Amsterdam naar Kuala Lumpur, maar werd neergehaald boven Oost-Oekraïne, waar op dat moment gevochten werd.

'De wonderen zijn de wereld nog niet uit'

MH17-nabestaande Piet Ploeg, voorzitter van Stichting Vliegramp MH17, vindt het een goede zaak als Girkin 'in zijn nekvel gegrepen wordt'. Ploeg hoopt dat Oekraïne de Rus aan Nederland uitlevert als het tot een arrestatie komt.

Weer
Lees ook:
Weer helpen ze elkaar: 9000 Russen naar Belarus

Volgens Ploeg zijn er veel nabestaanden die de ontwikkelingen rond de Rus op de voet volgen. "De wonderen zijn de wereld nog niet uit", zegt hij, verwijzend naar de mogelijkheid dat Girkin opgepakt wordt. Daarbij zegt hij wel dat hij hoopt dat de strafzaak dan geen vertraging oploopt.

MH17-zaak in Nederland

De uitspraak in de zaak staat gepland voor 17 november, een moment waar veel nabestaanden volgens hem op hebben gewacht. Het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM) heeft een levenslange gevangenisstraf tegen Girkin geëist. Er werd al rekening mee gehouden dat Girkin nooit zou worden uitgeleverd aan Nederland en dus nooit zijn straf uit zou zitten. 

Schimmige Girkin duikt op bij elk conflict

Igor Girkin, alias Igor Strelkov, is bekend als de rebellencommandant in Oost-Oekraïne die een triomfantelijk bericht de wereld in stuurde na het neerstorten van het vliegtuig van Malaysia Airlines, vlucht MH17.

Bij vrijwel elk conflict van Rusland, waar ook ter wereld, duikt hij op. Volgens onderzoekscollectief Bellingcat was Girkin volledig op de hoogte van de invoer van de Russische Buk-raket waarmee MH17 in 2014 uit de lucht werd geschoten.

Girkin, geboren in Moskou in 1970, werkt in de schaduwwereld van de Russische autoriteiten. Het staat vast dat hij bij de Russische veiligheidsdienst FSB heeft gewerkt, de opvolger van de beruchte KGB. De Europese Unie ziet Girkin als agent van de Russische militaire inlichtingendienst GROe. Hij was actief in Bosnië, Transnistrië en Tsjetsjenië. Daarna dook hij op bij de Krim, dat uiteindelijk door de Russen werd geannexeerd.