Ga naar de inhoud
Geen regenboogband

Teleurstelling bij lhbti-supporters Feyenoord om houding aanvoerder Kokcü

De oprichters van de Roze Kameraden en Feyenoord-aanvoerder Kökcü. Beeld © ANP

De lhbti-supportersgroep van Feyenoord, de Roze Kameraden, heeft teleurgesteld gereageerd op aanvoerder Orkun Kökcü. Hij weigert met een speciale One Love-aanvoerdersband te spelen. 'Het is ieders eigen individuele keuze die je moet respecteren, maar we hadden het liever anders gezien.'

De Turkse middenvelder en Feyenoord-aanvoerder Orkun Kökcü liet gisteren weten dat hij níet met een regenboog-aanvoerdersband wilde spelen. Net als vorig jaar was het de bedoeling dat aanvoerders in het betaald voetbal de band droegen naar aanleiding van International Coming Out Day. Kökcü zag dat vanwege zijn geloofsovertuiging niet zitten.

De Roze Kameraden, een Rotterdamse supportersvereniging opgericht voor en door lhbti'ers, reageert hier teleurgesteld op. Voorzitter Paul van Dorst zegt dat het 'dragen van de band een krachtig signaal was geweest'. Hij vindt het dan ook jammer dat Kökcü dit niet wilde.

Trauner 'neemt wel zijn verantwoordelijkheid'

Dat de regenboogband vervolgens door verdediger Gernot Trauner werd overgenomen, vindt Van Dorst noemenswaardig. "Hij neemt wel zijn verantwoordelijkheid."

Kokcü
Lees ook:
Kokcü weigert regenboogband, voorzitter Feyenoord spreekt over leerproces

Algemeen directeur van Feyenoord Dennis te Kloese heeft gisteren ook op het incident gereageerd. Hij noemde het een 'moeilijke situatie voor iedereen binnen de club'. "Het maakt het heel moeilijk dat Kökcü niet wil uit geloofsovertuiging, maar daar willen we ook respect voor opbrengen", zei Te Kloese na het duel met AZ.

'Moeilijk gesprek'

Trainer Arne Slot noemde het gesprek dat hij had met Kökcü over het niet dragen van de regenboog-aanvoerdersband 'moeilijk'. Kokcü was zo stellig, dat hij niet te overtuigen was, zei Slot.

Ook de aanvoerder van Excelsior, Redouan El Yaakoubi, heeft afgezien van het dragen van de One Love-aanvoerdersband. El Yaakoubi droeg een andere band met daarop een aantal keer de term 'respect'.

Brandbrief homo-acceptatie

De Roze Kameraden kwamen vorige zomer nog in het nieuws omdat bij de sportschool van oprichter en voorzitter Van Dorst brand was gesticht. Ook waren er anti-lhbti-teksten op de muren geklad. Later gebeurde hetzelfde bij het kantoor van het COC in Rotterdam. Beide keren werd de bekladding ondertekend met 'RJK', onderdeel van de harde kern van Feyenoord.

Het COC vroeg Feyenoord toen in een brandbrief te werken aan een breed actieplan binnen Rotterdam voor de acceptatie van homo's.

Brandbrief
Lees ook:
Brandbrief aan Feyenoord na brand en bekladdingen met anti-homoteksten