Ga naar de inhoud
Hier opgegeven

Dilara (25) die door Turkije werd opgehaald voor behandeling, alsnog overleden

Dilara ging in januari per ambulancevliegtuig naar Turkije Beeld © Privéfoto

De 25-jarige Dilara, die door Nederlandse artsen was opgegeven en daarom hulp zocht in Turkije, is alsnog overleden. Broer Onur heeft dat op Facebook bevestigd. "Mijn zus is nu een engel."

Dilara kreeg eind december vorig jaar te horen dat ze acute leukemie had, een paar weken later gaven de artsen in Zwolle haar op. In Nederland kon er niets meer voor haar gedaan worden. Omdat de familie van Dilara haar in leven wilden houden, en nog geloofden in een goed herstel, spanden zij een rechtszaak aan tegen het ziekenhuis om de behandeling van Dilara voort te zetten.

Turkije regelde reis

Zo ver kwam het niet, want een dag voor de rechtszaak sprong het Turkse ministerie van Volksgezondheid in de bres voor de familie na verschillende hulpverzoeken. Ze regelden en bekostigden een risicovolle reis. Zo werd Dilara per ambulancevliegtuig naar Turkije gevlogen.

Leukemiepatiënt
Lees ook:
Leukemiepatiënt Dilara (24) zou overlijden in Nederland, nu vechten Turkse artsen voor haar leven

Ze belandde op de intensive care van een ziekenhuis in Istanboel en de familie van Dilara kreeg nog een telefoontje van president Recep Tayyip Erdoğan zelf. "Hij gaf aan dat hij de video op de Turkse televisie had gezien en dat hij daar geraakt door was. Hij wenste ons allen beterschap en zei: 'Het komt goed, we gaan er alles aan doen.' Dat stelde ons heel erg gerust", vertelde broer Onur eerder aan RTL Nieuws.

Het leek aanvankelijk ook goed te gaan met Dilara. Meerdere keren liet Onur aan RTL Nieuws weten dat er herstel zichtbaar was. Zo lag ze in mei al niet meer op de intensive care en kon ze later zelfs staan, 'gezellig samen kletsen en tv kijken.'

Begraven in Turkije

Tot vorige week. De gezondheid van Dilara verslechterde uit het niets en ze overleed gisteravond tot groot verdriet van haar geliefden.

Dilara zal volgens Turkse media worden begraven in haar geboorteplaats Kayseri in Turkije.