Ga naar de inhoud
Korte doodstrijd

Aangespoelde orka bij Cadzand overleden

Beeld © Provicom

De levende orka die gisteren aanspoelde op het strand bij de Zeeuwse badplaats Cadzand is overleden, meldt SOS Dolfijn.

"Na een korte doodstrijd is ze ingeslapen op het strand. SOS Dolfijn is alle hulpverleners ontzettend dankbaar. Ook dank voor alle lieve berichten en medeleven", twittert de organisatie.

Gisteren brachten de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) en SOS Dolfijn naar buiten dat het beest levend was aangespoeld. Het dier werd door de KNRM terug naar open zee geholpen, maar spoelde ongeveer een uur later opnieuw aan. SOS Dolfijn noemde de situatie toen zorgelijk.

Een woordvoerder van SOS Dolfijn legde uit dat het 'geen goed teken' was dat het dier weer vast was komen te zitten. Orka's zijn de grootste dolfijnachtigen en kunnen 9 meter worden. Deze is zo'n 5,5 meter groot.

Beelden van de toen nog levende orka:

00:48
De orka werd door de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) terug naar open zee geholpen, maar spoelde ongeveer een uur later opnieuw aan.

Twee orka's

Eerder maakte de KNRM melding van twee aangespoelde orka's, waarvan er eentje op eigen kracht naar open zee zou zijn gegaan, maar het is onduidelijk of dit dier alleen is waargenomen voor de kust of dat deze tweede orka ook daadwerkelijk op het strand terecht is gekomen.

Behalve reddingsorganisaties was ook burgemeester Marga Vermue van de gemeente Sluis, waar Cadzand onder valt, aanwezig op het strand. Op Twitter bedankt Vermue de lokale afdeling van de KNRM voor de inzet bij de reddingsactie.

Het komt zeer zelden voor dat een levende orka aanspoelt in Nederland. De laatste orka waarbij ingrijpen nodig bleek, was Morgan, die in 2010 sterk verzwakt uit de Waddenzee bij Lauwersoog werd gehaald. Morgan verbleef bijna anderhalf jaar in het Dolfinarium in Harderwijk voordat ze in het Spaanse attractiepark Loro Parque op Tenerife werd geplaatst.