Ga naar de inhoud
Laatste keer 2010

Orka gestrand bij Cadzand: 'Situatie zorgelijk'

In beeld: levende orka aangespoeld bij Cadzand

00:48

Op het strand bij de Zeeuwse badplaats Cadzand is vanmiddag een levende orka aangespoeld. Het dier werd door de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) terug naar open zee geholpen, maar spoelde ongeveer een uur later opnieuw aan. SOS Dolfijn noemt de situatie zorgelijk.

Een woordvoerder van SOS Dolfijn legt uit dat het 'geen goed teken is' dat het dier weer vast is komen te zitten. Er wordt gekeken hoe er het beste geholpen kan worden. De KNRM legt uit dat de orka ondertussen nat wordt gehouden. 

Het komt bijna nooit voor dat een orka in Nederland aanspoelt. Hoe de dieren hier terecht zijn gekomen is onduidelijk. Het dier dat in de branding ligt is 5,5 meter lang.

Strandpaviljoen DOK 14 filmde een van de hulpeloze zoogdieren in de branding:

Er wordt gekeken hoe de orka het beste geholpen kan worden. Eerder maakte de KNRM melding van twee aangespoelde orka's, waarvan eentje op eigen kracht naar open zee zou zijn gegaan, maar het is onduidelijk of dit dier alleen is waargenomen voor de kust of dat deze tweede orka ook daadwerkelijk op het strand terecht is gekomen.

Orka Morgan 

De laatste keer dat een orka aanspoelde, was in 2010. Orka Morgan werd in de Waddenzee gevonden en werd aanvankelijk opgevangen in Dolfinarium Harderwijk. Vervolgens brak een strijd los over het lot van de orka. Volgens dierenactivisten moest ze vrij worden gelaten, maar het ministerie van Landbouw besloot haar naar een dierenpretpark op het Spaanse eiland Tenerife te sturen. Een terechte beslissing, oordeelde de Raad van State jaren later. 

Een jaar geleden werd duidelijk dat Morgan in het pretpark kunstjes moest doen voor publiek. Dat was tegen de afspraken uit de exportvergunning in die destijds werd opgesteld.

Noodverordening
Lees ook:
Noodverordening in Harderwijk rond orka Morgan