Ga naar de inhoud
Standbeeld

Eerbetoon aan Enith Brigitha, eerste zwarte vrouw met olympische zwemmedaille

Enith Brigitha tijdens de onthulling. Beeld © ANP / Bas Czerwinski

In het Lumièrepark in Almere is vandaag een standbeeld onthuld voor voormalig zwemkampioene Enith Brigitha. Ze won in 1976 twee bronzen medailles op de Olympische Spelen van Montreal en was daarmee de eerste zwarte vrouw ter wereld die een olympische zwemmedaille won.

Brigitha moest in 1976 alleen twee Oost-Duitse zwemsters voor zich dulden, maar in 1990 bleek dat zij deel uitmaakten van het staatsdopingprogramma. In feite is Brigitha dus tweevoudig goudenmedaillewinnares.

De onthulling van haar standbeeld in Almere is onderdeel van Black Achievement Month. Het is het eerste beeld van een zwarte vrouw in Nederland. John Leerdam, artistiek directeur van Black Achievement Month: "Ze is zeker niet de enige die veel heeft bereikt, maar Enith Brigitha is een begrip binnen de zwarte en Antilliaanse gemeenschap. Toen de Oost-Duitse zwemsters hun medailles moesten inleveren, had de sportbond haar in het zadel moeten hijsen, maar heeft dat niet gedaan."

Daar wordt veel over gesproken binnen de zwarte gemeenschap, zegt Leerdam, oud-Kamerlid voor de PvdA. Hij vindt de situatie nog steeds 'heel pijnlijk'. "Maar we zijn blij dat dit eindelijk gebeurt. En Enith Brigitha ziet nu dat ze gedragen wordt door de hele gemeenschap en dat betekent heel veel voor haar."

Crowdfunding

Cabaretier Mo Hersi en de maker van het beeld Patrick Mezas begonnen een fundraiser om het beeld te kunnen bekostigen. Leerdam: "Er kwamen steeds kleine bedragen binnen die uiteindelijk de 50.000 euro hebben opgeleverd. Ik zie het ook als een protest van de hele Nederlandse gemeenschap tegen de onrechtvaardigheid.’"

Het beeld met de titel 'Uit het water herrezen' werd onthuld om 13:56,65, een referentie naar haar tijd op de olympische 100 meter, die ze aflegde in 56,65.

Enith Brigitha, die bij de onthulling aanwezig was, werd in 1955 geboren in Willemstad, Curaçao. Op haar vijftiende verhuisde het gezin naar Amsterdam. Ze werd in 1973 en 1974 uitgeroepen tot Sportvrouw van het Jaar en werd in 1979 benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. In 2017 kreeg ze Black Achievement Award uitgereikt in de categorie sport.

Wassen
Lees ook:
Wassen beeld Marco Borsato uit Madame Tussauds gehaald