Ga naar de inhoud
Voor álle kinderen

Arkey (6) zit in een rolstoel en schittert in het speelgoedboek van bol.com

De foto van Arkey in de catalogus. Beeld © Het Grote Speelgoedboek bol.com

Nog geen twee jaar oud was Arkey, toen hij een verschrikkelijk ongeluk meemaakte. Hij raakte verlamd en kwam in een rolstoel terecht. Nu, vier jaar later, schittert hij als model in het nieuwe speelgoedboek van bol.com, dat speciale aandacht heeft voor diversiteit. "Heel gaaf dat Arkey daar een steentje aan bijdraagt", zegt zijn moeder Lilian vol trots tegen RTL Nieuws.

"Arkey, Arkey!" Zichtbaar blij was het jonge model toen hij zichzelf terugzag in het speelgoedboek van bol.com. Op de eerste pagina van het hoofdstuk Gadgets en Elektronica is hij al swingend tussen de muziekboxen te zien.

Dat past helemaal bij hem, vertelt Lilian. "Hij houdt van muziek. Daar wordt hij vrolijk van. Tijdens de shoot werd heel goed rekening met hem gehouden. Zijn favoriete muziek werd opgezet." Terwijl Arkey in zijn rolstoel bewoog op het nummer Gangnam Style werd hij op de foto gezet.

Dat vrolijke jongetje heeft moeilijke jaren achter de rug, en nog steeds wordt hij elke dag geconfronteerd met wat hem in 2018 overkwam. Arkey speelde op het erf van een huis in Curaçao waar hij met zijn gezin logeerde. Een automobilist reed achteruit, zag het jongetje niet, en reed over hem heen.

"De auto reed over zijn hoofd", vertelt Lilian. "Hij raakte halfzijdig verlamd aan de linkerkant, en hij heeft allerlei problemen die voortvloeien uit de hersenschade die hij opliep. Hij kan op geen enkel vlak functioneren als een gezonde 6-jarige jongen. Ook praten is lastig."

'Steeds normaler'

"Ik loop elke dag met Arkey over straat. Veel mensen kijken naar hem, en ook veel kinderen." Juist daarom vindt Lilian het heel goed én belangrijk dat haar zoon in het speelgoedboek staat. "Hoe meer mensen dit gaan zien, hoe normaler het gaat zijn."

Op de cover

Jedediah Arthur (10) en Romy Heere (11) kregen een plekje op de cover van het speelgoedboek. Jedediah heeft de huidziekte vitiligo, waardoor hij witte pigmentvlekken op zijn arm heeft. Romy heeft het syndroom van Down. Beiden hebben al vaker modellenwerk gedaan.

"Dit is het allermooiste boek om in te staan", zegt Joyce, de moeder van Romy. "Op elke foto staat Romy met een grote glimlach. Wij zijn heel blij dat er aandacht is voor positieve beeldvorming van kinderen met een beperking. Zij horen er ook bij."

Dat was ook precies wat ze bij webwinkel voor ogen hadden toen ze het Het Grote Speelgoedboek maakten, vertelt Laurent Lubbers. Hij is manager Design & Creatie en maakte samen met zijn team de catalogus. Het hele boek wordt door bol.com zelf gemaakt, ook de foto's van de kinderen. Het duurt een jaar om de speciale eindejaarsgids te ontwikkelen.

"We willen het elke keer een beetje beter doen, en dit jaar zijn we een stapje verder gegaan", zegt Lubbers. "Elk kind is speciaal en elk kind heeft een verhaal. We willen dat alle kinderen zich kunnen identificeren met wat zij in het boek zien."

Door het hele boek staan foto's van kinderen van verschillende afkomst en kinderen met een beperking. En ook in het speelgoed waarmee wordt geadverteerd zit diversiteit. "Zo zijn er Barbies met een beenprothese of in een rolstoel, en zijn er Playmobil-poppetjes met verschillende huidskleuren. Ook de fabrikanten hebben dus steeds meer aandacht voor diversiteit."

"Super", vindt de moeder van Arkey. "Om racisme en discriminatie aan te pakken moet je beginnen bij kinderen. Zij moeten van jongs af aan meekrijgen dat het helemaal niet uitmaakt hoe je eruit ziet. Die representatie in speelgoed of bijvoorbeeld in films is heel goed."

Lilian heeft al veel leuke reacties gehad op het modellenwerk van haar zoon. Ook op school was er aandacht voor, de meester van Arkey zette in de klas de foto uit het speelgoedboek op de beamer.

En ja, dat snapt Lilian wel. Arkey zit dan misschien wel in een rolstoel, 'maar hij is ook gewoon heel knap'.

Vooroordelen ontstaan al op jonge leeftijd

Uit onderzoek blijkt dat kinderen al op heel jonge leeftijd vooroordelen en stereotypen ontwikkelen. "Dan heb je het al over peuters", legt Hanneke Felten uit, senior onderzoeker anti-discriminatie bij Movisie.

"Ze hebben een voorkeur om te spelen met kinderen die lijken op henzelf. Ze krijgen bewust en onbewust vooroordelen en stereotiepe beelden mee vanuit hun omgeving."

Dat kun je volgens Felten 'zeker' verminderen door bijvoorbeeld diversiteit te laten zien op een positieve manier. Of samen te spelen met kinderen die wat minder op jou lijken.

"Dus ook wat je ziet in boekjes en films of met welk speelgoed je speelt is belangrijk. Want kinderen hebben de neiging om na te doen wat ze zien, zo ontstaan ook vooroordelen en zo kom je er ook vanaf."