Ga naar de inhoud
Video verspreid

Activisten gooien soep over Van Goghs Zonnebloemen in museum Londen

In beeld: Van Goghs Zonnebloemen besmeurd

00:38

Twee activisten hebben een blik tomatensoep over één van Vincent van Goghs bekendste schilderijen gegooid. Ze besmeurden de Zonnebloemen (1888) in de National Gallery in de Engelse hoofdstad Londen.

Na het gooien van de blikken soep hebben de activisten zichzelf vastgelijmd aan de muur waar het schilderij hangt. Actiegroep Just Stop Oil heeft een video van het incident op sociale media geplaatst. "Zijn jullie soms bezorgder over de beveiliging van een schilderij dan over onze planeet en de mensheid?", vraagt één van de activisten zich daarin af.

Schilderij achter glas

Van Gogh schilderde Zonnebloemen in 1888 in het Franse Arles. De waarde wordt geschat op ruim 85 miljoen euro. Van de Zonnebloemen bestaan meerdere versies. Er bestaan drie schilderijen met vijftien zonnebloemen en twee schilderijen met twaalf zonnebloemen. Eén daarvan ging verloren in de Tweede Wereldoorlog.

Waarschijnlijk heeft het schilderij in Londen geen schade opgelopen. Het doek zit achter glas, schrijft de Britse omroep BBC. Er is wel 'kleine' schade aan de lijst. De politie heeft de twee vrouwen gearresteerd na hun actie.

Activisten
Lees ook:
Activisten lijmen zich vast aan schilderij Picasso in Melbourne
Bron: RTL Nieuws