Ga naar de inhoud
Gasrekening

Klanten Eneco besparen fors op energie: tot 25 procent minder gas

Veel Nederlanders zetten de thermostaat een standje lager. Beeld © Patricia Rehe

20 tot 25 procent minder gas. 'Gecorrigeerd voor weersinvloeden' is dat wat particuliere klanten van energiebedrijf Eneco besparen op hun gasverbruik, schrijft de Volkskrant.

Eneco keek naar het verbruik van zijn 2 miljoen particuliere klanten sinds 1 september. Van de ongeveer 230.000 klanten met een 'slimme thermostaat' weet Eneco dat zij de temperatuur in huis 1 à 2 graden lager hebben staan dan voorgaande jaren. "Maar of dit ook stand houdt als het kouder wordt, weten we later pas", zegt een woordvoerder tegen de Volkskrant

Met 2 miljoen klanten is Eneco de één na grootste energieleverancier van Nederland. Samen met Vattenfall en Essent hebben zij zo'n 80 procent van de Nederlandse markt in handen.

Kabinet
Lees ook:
Kabinet legt laatste hand aan steun mkb: helft gestegen energiekosten vergoed

Eind vorige maand was een variabel energiecontract vier keer duurder dan een jaar eerder. In 2021 waren klanten met een gemiddeld energieverbruik 1637 euro per jaar kwijt. Volgens de Consumentenbond lag dat bedrag eind september op gemiddeld 7200 euro per jaar, bijna 340 procent meer.

Vanaf volgend jaar geldt een verzachtend prijsplafond voor gas en elektriciteit. In deze video leggen we uit hoe dat prijsplafond werkt:

Weg met de hoge energierekening: zo werkt het prijsplafond

01:47
Om mensen tegemoet te komen in de torenhoge energiekosten, komt het kabinet per 1 januari met een prijsplafond.