Ga naar de inhoud
38,1 kg per persoon

Nederlander blijft veel vlees eten: 'Supermarkt moet helpen'

(Archieffoto) Beeld © ANP

Nederlanders aten vorig jaar per persoon gemiddeld 38,1 kilo vlees, 100 gram meer dan in 2020. "De daling die zo hard nodig is, blijft uit", zegt dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier. Die vindt dat supermarkten hun best moeten doen om alternatieven beter aan te bieden en porties vlees kleiner te maken.

In 2009 aten Nederlanders nog 39,6 kilo vlees, maar er is geen sprake van een structurele daling, zegt Wakker Dier. De cijfers schommelen hooguit een beetje en vergeleken met de eerste meting, in 2005, daalde de consumptie met niet meer dan 300 gram per persoon. Wakker Dier laat de cijfers elk jaar onderzoeken door de universiteit van Wageningen.

Doelstelling uit zicht

Dat moet veel verder omlaag: in het Klimaatakkoord staat dat we veel minder dierlijke eiwitten moeten eten. Nu halen we gemiddeld nog 60 procent van onze eiwitten uit dierlijke producten, maar dat moet dalen naar 40 procent. "Er gebeurt nog vrijwel niets om deze doelstelling dichterbij te brengen", zegt Anne Hilhorst van Wakker Dier. "De overheid moet de regie pakken, maar doet nu of haar neus bloedt."

Volgens
Lees ook:
Volgens de vleessector hoort vlees echt bij Nederland, maar is dat ook zo?

Hulp moet ook van de supermarkten komen, vindt Wakker Dier. Die spelen een sleutelrol omdat ze hun klant kunnen verleiden met alternatieven, zegt de organisatie. "Consumenten willen wel wat anders eten, maar kunnen daarbij wat hulp gebruiken."

Gemakkelijke keuze

Marije Seves, expert duurzaam eten van het Voedingscentrum, zegt dat supermarkten en andere voedselaanbieders kunnen helpen door de vleesporties te verkleinen en 'de meer plantaardige keuze de gemakkelijke keuze te maken'.

Ook volgens het Voedingscentrum is een lagere vleesconsumptie aanbevolen, 'voor zowel de gezondheid als het milieu'. 

We
Lees ook:
We praten wel over minder vlees eten, maar we doen het niet: dit is waarom