Ga naar de inhoud
Geschopt en geslagen

Inspectie: medewerkers gebruiken geweld in azc voor overlastgevers

De opvanglocatie in Hoogeveen Beeld © ANP

Medewerkers van de speciale locatie voor asielzoekers die veel overlast veroorzaken, gebruiken soms dwang en geweld terwijl dat niet mag. Dat heeft de Inspectie Justitie en Veiligheid vastgesteld na onderzoek. Ook zijn de voorzieningen op de opvanglocatie in Hoogeveen niet goed genoeg.

De inspectie ging deze zomer twee keer onaangekondigd langs bij de opvanglocatie, omdat het signalen had gekregen dat er veel mis was daar. Ook bekeek de inspectie camerabeelden en werden er gesprekken gevoerd met medewerkers en ex-bewoners.

Na die bezoeken, beelden en gesprekken bleek uiteindelijk dat sommige woonbegeleiders hardhandig ingrijpen, terwijl zij daar niet toe bevoegd zijn.

'Asielzoekers geschopt en geslagen'

De inspectie schrijft in een bericht dat zij talrijke voorbeelden heeft gehoord van incidenten waarbij asielzoekers een klap of schop kregen. Ook in gevallen waarin de asielzoeker niet agressief was of zelfs al wegliep. Enkele woonbegeleiders zeggen dit gedrag 'normaal te vinden', terwijl dat alleen in gevallen van zelfverdediging, en dus als laatste redmiddel, mag.

Staatssecretaris Van der Burg: 'Uitzonderlijke situaties'

Staatssecretaris Eric van der Burg gelooft niet dat er 'sprake zou zijn van een patroon' van te veel en te zwaar geweld in de opvang voor overlastgevende asielzoekers, zo reageert hij op het nieuws.

De staatssecretaris zegt dat zich weleens incidenten voordoen, maar dat het gaat om uitzonderlijke situaties die vervolgens ook onderzocht worden. Hij is het ook niet eens met de kritiek dat de bewoners te weinig toegang hebben tot een advocaat. Wel erkent hij dat de inzet van disproportionele dwang en geweld 'nooit gerechtvaardigd' is.

Van der Burg zegt wel dat er gewerkt wordt aan duidelijkere instructies voor de medewerkers op de locatie in Hoogeveen. Ook komen er misschien extra cursussen en wordt nog eens gekeken of het gebruik van handboeien op de locatie wel goed gaat.

Verder heeft de inspectie geconcludeerd dat enkele medewerkers de asielzoekers uitlachen of uitschelden. Hoofdinspecteur Hans Faber licht toe dat de asielzoekers in de opvang 'geen makkelijke groep zijn', maar: "Dat betekent niet dat medewerkers zomaar geweld mogen gebruiken om personen te corrigeren", vertelt hij.

Leren om te de-escaleren

"Het is belangrijk dat de medewerkers over handvatten beschikken om hun moeilijke taak te vervullen. Dat ze bijvoorbeeld weten hoe ze om moeten gaan met mensen met een verstandelijke beperking, verslaving en psychische problemen, want dat speelt er in die groep. Dat betekent voor het personeel: extra ondersteuning, begeleiding en opleiding, zodat ze makkelijker kunnen de-escaleren."

De inspectie heeft haar bevindingen direct teruggekoppeld aan het COA en de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid in de hoop dat er zo snel mogelijk gewerkt kan worden aan verbetering.

'Meeste
Lees ook:
'Meeste gemeenten met asielzoekerscentra ervaren nauwelijks overlast'