Ga naar de inhoud
Stakingen

Honderden Nederlanders gestrand in Frankrijk door brandstoftekorten

veel tankstations zijn gesloten, omdat ze niet meer bevoorraad worden Beeld © ANP

Zo'n 350 Nederlanders in Frankrijk hebben zich de afgelopen dagen gemeld bij de ANWB omdat ze in de problemen waren gekomen door de brandstoftekorten bij Franse tankstations. Door aanhoudende stakingen bij raffinaderijen hebben veel tankstations geen benzine meer.

De ANWB kreeg meldingen van Nederlanders uit bijna heel Frankrijk, met uitzondering van de regio Bretagne en het zuidelijke grensgebied bij Spanje.

Niet altijd sleepwagens

De ANWB stuurt nu alleen nog een sleepwagen als er een gevaarlijke situatie ontstaat, bijvoorbeeld bij een gestrande auto langs de snelweg. Wie zonder brandstof staat op een rustige plek, zal gewoon moeten wachten totdat de tekorten zijn opgelost. Maar ook voor autopech kan de ANWB niet altijd een sleepwagen of monteur sturen, omdat die ook zuinig moeten zijn met hun brandstof. 

Helft
Lees ook:
Helft tankstations Noord-Frankrijk zit zonder benzine: 'Een crisis'

De ANWB adviseert Nederlanders die naar Frankrijk reizen hun tank bij de grens in België of Luxemburg goed vol te gooien. "Bedenk van tevoren of je daarmee de hele reis uit de voeten kan. Als dat niet lukt, en het is mogelijk, stel de reis dan uit", zegt een woordvoerder.

Geen jerrycans

Bij tankstations die nog wel benzine hebben, staan lange rijen. Jerrycans vullen is meestal niet toegestaan en veel tankstations hebben beperkingen, waardoor iedereen slechts een beperkte hoeveelheid mag tanken. 

Miljard
Lees ook:
Miljard meer winst voor Shell dankzij torenhoge benzineprijzen

Het personeel van raffinaderijen staakt, omdat ze willen meeprofiteren van de torenhoge winsten die oliebedrijven momenteel maken door de energiecrisis. De Franse oliemaatschappij TotalEnergies heeft door die winst naar schatting 8 miljard euro aan dividenden aan investeerders uit kunnen keren. Het personeel wil hier een graantje van meepikken.