Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) blijft erbij dat het moeilijk is om te bepalen welke effecten specifieke coronamaatregelen hebben, 'ook omdat ze in gezamenlijkheid zijn genomen'. Eerder vandaag zei de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) dat het wel mogelijk is om afzonderlijke maatregelen met terugwerkende kracht te onderzoeken.
De OVV publiceerde vandaag voor de tweede keer een kritisch rapport over de aanpak van de coronacrisis. Daarin stelt de raad dat coronamaatregelen zoals de avondklok en de scholensluiting niet goed zijn onderzocht en dat dus nog steeds niet duidelijk is wat de effecten van die ingrepen zijn.
Buitengewoon lastig
Volgens Kuipers zijn de maatregelen niet voor niets geweest. "We weten wel degelijk dat de maatregelen effect hebben. Dat hebben we uitgebreid gezien", aldus de minister. "Golven naar omhoog hebben we weer naar beneden weten te duwen."
Hij vindt nog altijd, net als zijn voorganger Hugo de Jonge, dat het effect van ieder van de losse maatregelen, zoals het dragen van mondkapjes op bepaalde plekken of een avondklok, niet goed in kaart te brengen is. "Dat is buitengewoon lastig."

De onderzoeksraad ziet wel methoden om de effecten van losse ingrepen te toetsen, zegt raadslid Erica Bakkum namens de OVV. Hoe het kabinet dat doet, daar gaat de OVV niet over, aldus Bakkum. Maar dat het moet gebeuren is volgens haar 'absoluut evident'.
Neveneffecten
Onzeker is volgens Bakkum niet alleen of een maatregel zoals de scholensluiting echt heeft geholpen het virus tegen te houden, maar ook is er nog weinig bekend over de neveneffecten van zo'n maatregel, zoals bijvoorbeeld leerachterstanden bij kinderen.
Eenzaamheid is één van de andere, onbedoelde effecten die werden genoemd door de OVV. In april 2020 vertelde Deveny dat ze daarmee te maken had als gevolg van de toen geldende coronamaatregelen:
Deveny (24) is bang voor depressie door coronamaatregelen
Deze zomer zei toenmalig voorzitter van de OVV Jeroen Dijsselbloem dat er vrijwel niets was gedaan met de adviezen uit het eerste coronarapport van de raad. In februari was de OVV bijvoorbeeld kritisch op de rol van het Outbreak Management Team (OMT). Dat zou niet alleen adviezen geven vanuit medische kennis, maar ook gedragseffecten meewegen.
Het kabinet probeert die verschillende taken nu beter te scheiden, maar volgens de OVV zou dat sneller moeten, omdat de volgende coronagolf zich op dit moment alweer aandient.
