Ga naar de inhoud
Verplichte onteigening

Reacties zijn gematigd positief na 'stikstofontbijt' boeren en kabinet

Stikstofminister Christianne van der Wal na het ontbijtoverleg met de boeren. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Laurens van Putten

'Gematigd positief', zo kwam boerenorganisatie Agractie vanochtend uit de ontbijtbijeenkomst met premier Mark Rutte en de ministers Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) en Piet Adema (Landbouw) in het Catshuis. 

Het kabinet heeft volgens Agractie-voorman Bart Kemp 'de juiste intenties' uitgesproken. Hij hoopt dat 'deze intenties worden omgezet in daden' en hij wacht daarvoor de kabinetsreactie op vrijdag af.

Geen charmeoffensief

Boerenleiders waren vanochtend op bezoek in de officiële ambtswoning van de minister-president om het stikstofbeleid door te spreken en het ook te hebben over het advies hierover van bemiddelaar Johan Remkes. Het kabinet volgt zo al één aanbeveling op van Remkes, namelijk om vaker te overleggen met de boerenorganisaties. Bij de gesprekken waren naast Agractie  onder meer ook Farmers Defence Force (FDF) en LTO Nederland aanwezig.

Minister Van der Wal noemde de gesprekken 'constructief'. Ze zei vooral te hebben geluisterd naar de boeren en noemde het ontbijt nadrukkelijk 'geen charmeoffensief'. Zij en haar mede-kabinetsleden gingen het gesprek aan om te horen hoe de boeren 'de denklijnen van Johan Remkes duiden', zegt de stikstofminister. "Dat nemen we mee richting vrijdag als we met onze eerste reactie komen."

Rutte
Lees ook
Rutte ontbijt met boeren en praat over 'heikele punten' stikstofbeleid

Verplichte onteigening

FDF noemde verplichte onteigening van boerenbedrijven in aanloop naar de gesprekken onbespreekbaar. Op dit punt wilde Van der Wal na de ontbijtbijeenkomst niet vooruit lopen. Ook haar collega Adema hield daarover de kaarten tegen de borst: "Wij gaan daar nu geen reactie op geven. We hebben de boeren vandaag gehoord. We hebben ons niet alleen gefocust op de verplichte onteigening, er zijn veel meer zaken voorbijgekomen. We hebben ook duidelijk gesproken over de toekomst van de landbouw. De landbouw wil nu echt vooruitkijken, daar geeft Remkes ook prachtige handreikingen voor. Daar gaan we mee aan de slag. Hoe dat inhoudelijk zal zijn, daar komen we vrijdag op terug."

In een reactie op Twitter spreekt ook premier Rutte de hoop uit het stikstofprobleem samen met de boeren te kunnen oplossen. "We moeten en willen samen stappen zetten om te werken aan de toekomst van de landbouw", schrijft hij.

'Stevige' gesprekken

Sjaak van der Tak, voorzitter van LTO Nederland, noemde de gesprekken 'stevig'. "Onze boeren snakken naar duidelijkheid. Dit duurt al veel te lang. Ze willen zo snel mogelijk vooruit. Ze zien het maatschappelijk belang om mee te helpen de natuur te verbeteren. Maar ze willen ook zelf vooruit kunnen. Daar hebben we stevige dingen over gezegd. We hebben eigenlijk al tegen het kabinet gezegd: het moet anders dan zoals u het in de afgelopen jaren gedaan hebt. Zoals Remkes al zegt, het moet écht anders. Want het beleid heeft op deze manier geen draagvlak. We willen op weg naar een landbouwakkoord waarin we er uiteindelijk voor zorgen dat onze boeren vooruit kunnen en dat er rust komt."

Over de verplichte onteigening zei Van der Tak dat hij tijdens de bijeenkomst  'duidelijk had gehoord dat men niet uit is op onteigenen'. "Daarbij is het belangrijkste element dat we samen aan de slag moeten voor een, zoals Remkes zegt, plusrekening voor 'piekbelasters' die vrijwillig willen stoppen. Maar onteigening is niet de route waarmee we dit vraagstuk gaan oplossen."

Heikel punt

"Het heikele punt blijft natuurlijk die verplichte onteigening", zegt politiek commentator Frits Wester over de gesprekken van vanochtend. "Want, hebben de boeren gezegd, als dat niet van tafel gaat, dan komen er weer acties. We moeten dus wachten tot vrijdag om te weten wat het kabinet met deze signalen gaat doen." 

Bekijk ook: 'Advies Remkes bevat toch harde boodschap voor boeren'

01:31
Wat zijn de opvallendste punten in het stikstofadvies van Johan Remkes? En wat betekent dit voor regeringspartijen? Politiek verslaggever Fons Lambie legt uit.