Ga naar de inhoud
Catshuis

Rutte ontbijt met boeren en praat over 'heikele punten' stikstofbeleid

Mark van den Oever van Farmers Defence Force Beeld © ANP / Phil Nijhuis

Premier Mark Rutte ontbijt vanochtend op het Catshuis met vertegenwoordigers van Nederlandse boeren. Belangrijkste gespreksonderwerp: het stikstofbeleid en de conclusies van het rapport van bemiddelaar Johan Remkes.

De boeren toonden zich eerder gematigd positief over de bevindingen van Remkes, maar willen één ding absoluut van tafel: de gedwongen onteigening van zo'n 500 à 600 zogeheten piekbelasters.

Boerenacties

Mocht daaraan geen gehoor worden gegeven, dan zullen er weer boerenacties worden gestart, zegt Mark van den Oever, leider van Farmers Defence Force, tegen RTL Nieuws. "Daar kun je 100 procent van op aan. Vrijwillig stoppen is prima, maar niet gedwongen."

Die gedwongen onteigening is een'heikel' punt, zegt ook politiek verslaggever Frits Wester. "Het kabinet wil vrijdag een standpunt bepalen over het rapport-Remkes. Dit ontbijt is voor de boeren erg belangrijk om nog invloed uit te kunnen oefenen op de kabinetsbeslissing, en voor het kabinet om hen mee te nemen in de uiteindelijke besluitvoering."

Bij het gesprek zijn ook de ministers Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) en Piet Adema (Landbouw) aanwezig.

LTO-leden
Lees ook
LTO-leden hebben weinig hoop dat kabinet Remkes-rapport opvolgt

Rutte naar Roemenië

Het gesprek met de boeren is zo vroeg op de dag ingepland omdat Rutte vandaag naar Roemenië vertrekt voor een bezoek aan de ongeveer 200 Nederlandse militairen die daar zijn gelegerd.

Rutte spreekt ook met de Roemeense president Iohannis en premier Ciuca, onder meer over militaire samenwerking, de oorlog in Oekraïne en energie.

Remkes:
Lees ook
Remkes: kabinet moet 'openstaan voor tegenargumenten' in stikstofdiscussie