De Staat gaat toch in cassatie in een zaak van een vrouw die in 1992 is geadopteerd uit Sri Lanka en die door misstanden niet kon achterhalen wie haar biologische ouders zijn. "Ik vind het echt bizar", zegt Dilani Butink, de vrouw om wie het gaat.
Eerder dit jaar werd Butink in het gelijk gesteld door het gerechtshof in Den Haag. Maar minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) legt zich niet neer bij dat oordeel. De telefoon van Butink staat roodgloeiend: nu de Staat bekend heeft gemaakt in cassatie te gaan, wil iedereen van haar weten: hoe voelt zij zich hieronder?
Dilani streed, samen met haar advocaat, jarenlang om de zaak voor de rechtbank te krijgen en een schadevergoeding te krijgen. Nederland had meer moeten doen om te voorkomen dat zij als baby'tje in Sri Lanka met valse papieren werd geadopteerd, vond zij. Ze kon haar tranen ('van geluk') niet bedwingen toen ze van het gerechtshof in Den Haag hoorde dat ze gelijk had. En nu gaat de Staat daar dus tegenin.
Opvallend
"Ik vind het bizar", zegt ze. "Ik had het al een beetje verwacht, maar nu het nieuws er echt is, heb ik zo veel vragen. Wat willen ze daarmee bereiken?" Ze vindt het besluit opvallend omdat de Staat eerder excuses heeft aangeboden voor het onrechtmatige optreden van de overheid bij internationale adoptiezaken in de jaren 90.

Dat excuus kwam na een breed onderzoek van de commissie-Joustra naar de adoptiepraktijken in het verleden. De commissie constateerde dat er veel mis is gegaan – en nog steeds ging – en dat de overheid daarbij tekort was geschoten. Het ging onder meer om fraude, vervalsing van papieren, kinderhandel en corruptie. Vanwege de nog bestaande onduidelijke situatie legde het vorige kabinet meteen de adopties uit het buitenland stil.
"Dus ze zeggen eerst sorry, ik word in mijn gelijk gesteld, en daarna leggen ze zich tóch niet neer bij die beslissing?" Dilani snapt er niets van. "Misschien doen ze het om andere mensen die in dezelfde situatie zitten, te ontmoedigen. Om ze te laten zien dat je niet 'zomaar' de Staat kan aanklagen. Terwijl deze minister juist zegt dat het recht voor iedereen toegankelijk moet zijn."
Vertrouwen
Ze haalt een citaat aan van rechtsminister Weerwind dat op zijn eigen pagina staat van de Rijksoverheid: "Iedereen moet toegang hebben tot het recht, ongeacht waar je vandaan komt, wat je persoonlijke situatie is of wat er in je portemonnee zit. Ik wil alle mensen in dit land het vertrouwen geven dat ze altijd kunnen rekenen op de democratische rechtsstaat."

Weerwind noemde het 'geen gemakkelijke beslissing' en beseft dat het wrang zal zijn voor Dilani. Hij schrijft in zijn brief aan de Kamer dat hij deze erkenning en excuses volledig onderschrijft. Niettemin vindt hij een oordeel van de hoogste rechter nodig om de juridische aansprakelijkheid in individuele gevallen te bepalen op grond van het destijds geldende recht.
Toekomstige gevallen
Volgens hem is de uitspraak van het hof 'op bepaalde punten niet in lijn' met vaste jurisprudentie van de Hoge Raad. Dat roept volgens de minister een aantal principiële rechtsvragen op, waarover een uitspraak nodig is om toekomstige gevallen te kunnen beoordelen.
Weerwind zegt dat een cassatieberoep de enige manier is voor de Staat om duidelijkheid te krijgen. "Dit is gewoon mensen kapot procederen", zegt Dilani. "Het ís al zo'n stap om naar de rechtbank te stappen." Maar ze is ook strijdlustig. "Ik wil blijven winnen."
In een eerder interview, in 2020, vertelde Dilani aan RTL Nieuws al over de zaak die ze aanspande. Dat is in onderstaande video te zien: