Ga naar de inhoud
Compensatie nodig

Ouderenzorg in problemen door hoge energiekosten

Beeld © ANP

Er moet compensatie komen voor de hoge energiekosten waar ouderenzorginstellingen mee te maken hebben. Volgens brancheorganisatie Actiz hebben veel verpleeg- en verzorgingstehuizen last van steeds verder oplopende kosten en moeten de overheid bijspringen. Op sommige plekken gaat de verwarming een paar graden naar beneden.

Vandaag publiceert Actiz nieuw onderzoek waaruit blijkt dat de energierekening van zorginstellingen voor ouderen gemiddeld 23,4 procent gestegen is. Daar zitten ook instellingen bij die zelfs 400 procent meer zijn gaan betalen. "De zorg voor ouderen en chronisch zieken gaat altijd door", zegt ActiZ-voorzitter Anneke Westerlaken.

"Maar dit soort prijsstijgingen zijn voor zorginstellingen wel problematisch. We zien dat zorgorganisaties nog kritischer kijken hoe kosten te besparen of zoeken naar maatregelen om het energieverbruik te beperken." Brancheorganisatie Actiz pleit voor compensatie van de overheid voor verpleeg- en verzorgingstehuizen. 

Verwarming omlaag en lampen vaker uit

Ook Humanitas, met meerdere zorglocaties in de regio Rotterdam, heeft last van enorm stijgende prijzen. Bestuursvoorzitter Joost Zielstra: "We zijn bang dat de energiekosten straks stijgen van bijna 3 miljoen naar 7 miljoen euro. Waar moeten we dat extra geld ineens vandaan halen?" 

Binnenkort start binnen zijn organisatie een bewustwordingscampagne: "We gaan stappen zetten om die energiekosten hopelijk iets omlaag te brengen. In de algemene ruimtes gaan we de verwarming iets omlaag zetten. Maar je kunt ouderen die de hele dag stil zitten ook niet zomaar in 19 graden zetten."

Prijsplafond
Lees ook:
Prijsplafond energie bekend: bekijk zelf wat jij moet besparen om eronder te blijven

Ook wil Humanitas de verlichting vaker uit doen: "Nu staan de lampen vaak lang aan omdat dat veiliger is. Maar met de huidige prijzen moeten we toch een andere afweging maken." 

De overheid moet met compensatie komen, vindt Zielstra. Hij spreekt ook namens ConForte, een samenwerkingsverband van ouderenzorg in de omgeving Rotterdam: "Met alleen de verwarming omlaag zetten kunnen we nooit die enorme kosten drukken. Daar is meer voor nodig." 

Mogelijk regeling in de maak

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat is bezig met een compensatieregeling voor MKB-bedrijven die last hebben van hoge energieprijzen, zoals bakkers. Eerder gaf een woordvoerder van het ministerie aan dat gekeken wordt of zorginstellingen daar ook onder kunnen vallen.

Brancheorganisatie Actiz vraagt zich af of zorginstellingen met die regeling geholpen gaan zijn, omdat die regeling waarschijnlijk vooral gericht is op energie-intensieve bedrijven. Ze vragen zich af of ouderenzorg wel als 'energie-intensief' wordt gezien. 

Hoe die compensatieregeling van de overheid er precies uit gaat zien, wordt waarschijnlijk later deze week bekend. 

Bekijk ook: Laura legt uit hoe het prijsplafond werkt

01:47
Weg met de hoge energierekening: zo werkt het prijsplafond