Ga naar de inhoud
Obsessieve verliefdheid

OM eist 20 jaar cel tegen verdachte Tinder-moord op studente Mieke Oort (21)

Mieke (links) woonde met twee huisgenoten op de eerste verdieping van dit huis. Er ontstond ook een brand. Beeld © Privéfoto / ANP

Thomas R. (27), de verdachte van de moord op de 21-jarige Amerikaanse studente Mieke Oort, heeft vandaag in de rechtbank een celstraf van 20 jaar tegen zich horen eisen. R. bekende eerder tegenover de politie dat hij Oort in de nacht van 5 op 6 maart van dit jaar in Leeuwarden met messteken om het leven heeft gebracht.

De officier van justitie gaat uit van een geplande actie en vindt dus dat er sprake is van moord. Het OM wil dat R. ook tbs met dwangverpleging ondergaat. Volgens psychisch deskundigen kampt R. met een autismespectrum- en persoonlijkheidsstoornis. De officier concludeert dat hij licht verminderd toerekeningsvatbaar is. Psychologen achten de kans op herhaling aanwezig.

Tijdens de behandeling van de zaak werd vandaag duidelijk dat Oort al enige tijd bang was dat R. 'gekke dingen zou doen'. Dit schrijft de vriend van het meisje in een verklaring, die in de rechtbank werd voorgelezen door diens advocaat.

Vijftien steekwonden

De verdachte en het slachtoffer hadden elkaar in het najaar van 2021 via datingapp Tinder leren kennen, en hadden een kortstondige relatie gehad. Later kreeg Oort een relatie met een andere man. Hij en Oort gaven in de fatale nacht een feestje met vrienden, waarbij ze met elkaar dansten. R., die nog altijd 'obsessief' verliefd was op Oort, bekeek dit vanaf de straat.

R. heeft bij de politie toegegeven dat hij die nacht een molotovcocktail tegen het appartement heeft gegooid. Daarna is hij een balkon op geklommen en is met behulp van een hamer de woning binnengedrongen. Daar doodde hij het meisje met een mes. Ze liep vijftien steekwonden op. Haar nieuwe vriend werd meerdere keren met het mes in zijn bovenlichaam gestoken en raakte zwaargewond.

'Obsessieve'
Lees ook:
'Obsessieve' Thomas R. bekent tindermoord op studente Mieke (21)

Hoewel R. deze spullen eerst had opgehaald in zijn eigen huis in Leek, zo'n 50 kilometer van Leeuwarden, ontkende hij voor de rechtbank dat hij volgens een vooropgezet plan heeft gehandeld. Volgens hem was hij geobsedeerd door Mieke en zijn al zijn acties 'automatisch' gegaan. Maar volgens de officier van justitie had R. meer dan genoeg tijd om zich te bedenken, bijvoorbeeld tijdens de autoritten naar zijn huis en terug.

GPS-tracker op fiets

Volgens de nieuwe vriend van Oort wist R. 'precies wat hij aan het doen was'. "We zijn gestoken op plekken waar we het kwetsbaarst zijn. Het is door puur geluk dat ik het heb overleefd." Zijn relatie met Oort was 'heel snel heel serieus' geworden, volgens zijn verklaring. "We gingen uit en samen sporten, ik hielp haar met een schoolopdracht en we bezochten vrijdags de markt. We hadden het ook over het bezoeken van de woning van haar ouders in Spanje."

Mieke Oort groeide op in Amerika in de buurt van de stad Boston. Zij kwam in 2019 naar Leeuwarden, naar de regio waar haar vader oorspronkelijk vandaan komt, en werd volgens haar zus Danique 'verliefd op de stad'. Danique vertelde RTL Nieuws eerder dat R. na het verbreken van de relatie had ingebroken bij Mieke en spullen had gestolen. Ook zou hij een GPS-tracker op haar fiets hebben geplaatst.

Amerikaanse
Lees ook:
Amerikaanse Mieke (21) vermoord in Leeuwarden: 'Hij bond zelfs een gps-tracker aan haar fiets'

De ouders en zus van Oort volgen de strafzaak vanuit de Verenigde Staten. Zij hebben videoboodschappen opgenomen, die werden afgespeeld. Oorts vader komt uit Het Bildt, bij Leeuwarden. In zijn video waren jeugdbeelden van Oort te zien. Volgens hem heeft R. iedereen misleid, ook de politie. Oorts moeder vindt dat R. misbruik heeft gemaakt van de eenzaamheid van haar dochter.

11 november uitspraak

R., die sinds het verbreken van de relatie meerdere pogingen tot zelfmoord ondernam, zat voorovergebogen en keek niet naar de beelden. "Het spijt me zo", zei hij in tranen.

Volgens de advocaat van de ouders en zus van Oort is de eis 'het minimale waar zij op gehoopt hadden'.

De rechtbank doet op 11 november uitspraak.

Familie slachtoffer Friese Tindermoord in tranen: 'Verdiende ze niet'

04:51
Wat voor Mieke Oort begint als een leuk contact op Tinder wordt haar uiteindelijk fataal. Thomas R. zou het niet hebben kunnen verkroppen dat Mieke alleen maar vrienden wilde zijn.

Heb jij vragen over zelfmoord?

Stichting 113 Zelfmoordpreventie: bel 113 of 0800-0113 (gratis), of anoniem via de chat op de website 113.nl 

24 uur per dag bereikbaar, 7 dagen per week.