Ga naar de inhoud
In Rotterdam

Truckchauffeur 12 jaar cel in: 'Dood motoragent had grote impact'

Willem M. in de rechtbank voor het doodrijden van motoragent Arno de Korte. Beeld © ANP / Nicole van den Hout

Willem M. moet 12 jaar de cel in voor doodslag op motoragent Arno de Korte. Ook kreeg hij tbs met dwangverpleging en een rijontzegging voor 10 jaar opgelegd door de rechtbank in Rotterdam. "Zijn daad heeft grote impact gehad op de nabestaanden, de politie en de samenleving", aldus de rechter.

Volgens de rechtbank heeft M. 'welbewust' de keuze gemaakt om de agent aan te rijden. Het vonnis is conform de eis van het Openbaar Ministerie. M. was niet bij het vonnis aanwezig.

Op 7 juli 2021 was Willem M. in het Waalhavengebied met zijn vrachtwagen in Rotterdam om een lading af te leveren. Volgens het Openbaar Ministerie haalde Arno de Korte de trucker in en gaf hij hem een volgteken. Op camerabeelden is te zien dat M. vaart minderde, maar vervolgens versnelde en De Korte van achteren aanreed. De motoragent kwam onder de vrachtwagen terecht en werd honderden meters meegesleept. Hij overleed ter plekke.

Doorgereden

M. reed daarna door richting het adres waar hij zijn lading moest lossen en ging vervolgens naar huis. Daar werd hij even later aangehouden.

Verkeerspolitie
Lees ook:
Verkeerspolitie in diepe rouw na overlijden agent Arno: 'Collega's kunnen niet meer'

Het was niet de eerste keer dat M. werd aangehouden voor het aanrijden van een politieagent. In 2015 is hij veroordeeld voor het aanrijden van een motoragent, die daardoor een arm verloor. In 2020 was hij betrokken bij een ongeluk waarbij een vrouw overleed. Uit onderzoek bleek dat hij daar geen schuld aan had, en de zaak werd geseponeerd.

Diepgeworteld wantrouwen

Volgens het Openbaar Ministerie koestert M. een 'diepgeworteld wantrouwen' tegen de overheid, en in het bijzonder tegen de politie. Hij zou na de aanrijding in 2015 het gevoel hebben gehad dat hij opzettelijk en vaak werd gecontroleerd door de politie en zou het gevoel hebben gehad dat men erop uit was om hem en het familiebedrijf waarvoor hij werkte kapot te maken. Volgens het OM is uit onderzoek gebleken dat de politie en andere instanties zowel M. als het bedrijf waar hij voor werkte niet extra hebben gecontroleerd.

M. is onderzocht door het Pieter Baan Centrum. Gedragsdeskundigen concludeerden daar dat M. diverse stoornissen heeft en verminderd toerekeningsvatbaar is. Om herhaling te voorkomen, adviseerden ze de rechtbank daarom om M. bij een veroordeling ook tbs met voorwaarden op te leggen.

Eis
Lees ook:
Eis 12 jaar cel en tbs voor opzettelijk doodrijden motoragent Arno de Korte

Het Openbaar Ministerie vervolgde M. voor moord en/of doodslag, maar concludeerde na onderzoek dat moord niet kan worden bewezen, omdat het niet zeker is dat M. met voorbedachten rade heeft gehandeld.

Indrukwekkende verklaringen

Nabestaanden van Arno de Korte maakten in de rechtbank gebruik van hun spreekrecht. Ze legden indrukwekkende slachtofferverklaringen af, zoals hier te horen is:

Nabestaanden doodgereden motoragent Arno delen aangrijpende verhalen

02:42
"Wat jij Arno hebt aangedaan, dat getuigt van nul menselijkheid", zei een collega van Arno in de rechtbank.

Volgens de advocaat van M. had de vrachtwagenchauffeur 'een verkeerde beslissing genomen met fatale gevolgen', maar hij pleitte voor vrijspraak. "Het lijkt erop dat hij op de automatische piloot in een waas zijn weg heeft vervolgd." M. zei zich er zelf niets van te herinneren. 

Ook was M. het niet eens met het beeld dat de gedragsdeskundigen van hem schetsten. "Het komt op mij over alsof ze vinden dat ik gewoon gestoord ben. Dan kun je beter doen wat de familie van Arno wil en mij levenslang opsluiten", zei hij bij de inhoudelijke behandeling van zijn zaak.