Ga naar de inhoud
Voiceberichten onderschept

Verdachte Mallorca-zaak aangehouden in onderzoek naar cybercrime

Foto van Carlo Heuvelman bij de plek waar hij werd mishandeld. Beeld © ANP

Een van de verdachten van het uitgaansgeweld op Mallorca is in maart van dit jaar aangehouden in een onderzoek naar cybercrime. Het vermoeden van de politie is dat hij gekraakte accounts van Zalando en bol.com doorverkoopt aan derden. NU.nl heeft stukken hierover ingezien tijdens onderzoek voor de podcast Het geheim van Mallorca.

In dat onderzoek zijn voiceberichten onderschept, waarin Lukas O. spreekt over zijn rol bij het geweld. In een via Telegram verstuurd voicebericht zegt O.: "Een paar gasten zijn gewoon kankerdom geweest. Die hebben gewoon die guy in coma getrapt en dat heb ik gelukkig niet gedaan."

Via Telegram

In een ander bericht zegt hij: "Ja, Ik heb volgens mij die gast twee trappen of zo gegeven. Maar dat was gewoon nog... ik heb gewoon twee trappen of zo gegeven, maar dat was gewoon nog terwijl die guy nog gewoon stond. Terwijl zij nog terugvochten, zeg maar." Onduidelijk is wie O. bedoelt met 'die gast'. O. wordt niet verdacht van betrokkenheid bij de dood van de 27-jarige Carlo Heuvelman. Er zijn op die avond ook nog andere jongens mishandeld. 

Strafproces
Lees ook:
Strafproces Mallorca-zaak begint vandaag: 'Lastig, want alle verdachten ontkennen'

De berichten zijn vorig jaar juli enkele dagen na het uitgaansgeweld op Mallorca verstuurd. O. was op dat moment in Italië en stond via Telegram in contact met een medeverdachte in het onderzoek naar cybercrime, Kyle B.

Het vermoeden van de politie is dat O. gekraakte accounts van Zalando en bol.com doorverkoopt aan derden. Het Openbaar Ministerie (OM) in Oost-Nederland, waar het onderzoek loopt, zegt tegen NU.nl dat er nog niet is besloten of O. in deze zaak voor de rechter moet komen.

Wat is er ook alweer gebeurd?

Op 14 juli 2021 waren er meerdere incidenten in de plaats El Arenal op het Spaanse eiland Mallorca. Meerdere mensen raakten gewond bij een vechtpartij in het café De Zaak. Bij die vechtpartij kwam een slachtoffer op de grond terecht, waarna er tegen hem is aangeschopt. Het Openbaar Ministerie beschouwt dit als een poging tot doodslag of als een poging tot zware mishandeling en houdt daar zes verdachten voor verantwoordelijk.

Bij een tweede incident op de boulevard, bij café De Bierexpress, werd de 27-jarige Carlo Heuvelman dusdanig mishandeld dat hij enkele dagen later kwam te overlijden. Een ooggetuige vertelde aan RTL Nieuws dat het heel snel ging. "Hij werd uit het niets neergeslagen." Het OM verdenkt drie Hilversummers van doodslag. Het gaat om Sanil B. (20), Mees T. (19) en Hein B. (19).

Bekijk hier beelden van de fatale mishandeling:

01:36
Het OM heeft de beelden die eerder vrijkwamen ook meegenomen in het onderzoek