Ga naar de inhoud
Extreem weer

Verzekeraars: vorig jaar bijna half miljard euro aan weerschade

Schade in Venlo na de overstromingen vorig jaar, ter illustratie. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Joris van Gennip

Verzekeraars keerden vorig jaar meer dan 465 miljoen euro uit vanwege weerschade aan bijvoorbeeld gebouwen en auto's. Dat is fors hoger dan het bedrag dat sinds 2007 jaarlijks werd uitgekeerd (325 miljoen euro). Bijna de helft van al deze schade wordt veroorzaakt door stormen.

Dat blijkt uit de klimaatschademonitor van het Verbond van Verzekeraars, die vandaag voor de tweede keer verschijnt.

Overstromingen Limburg

De overstromingen in Limburg kostten verzekeraars vorig jaar in totaal 210 miljoen euro, schat het verbond. Een groot deel daarvan (180 miljoen euro) is door particulieren geclaimde schade aan woonhuizen en auto's, de rest (30 miljoen euro) is schade die bedrijven op de verzekeraars hebben verhaald.

Tot
Lees ook:
Tot 250 miljoen euro schade door wateroverlast Limburg en Brabant

Zuid-Holland was vorig jaar de zwaarst getroffen provincie, wat vooral komt door stormen die de dichtbevolkte kustgebieden treffen. Noord-Brabant staat op de tweede plek van provincies die de meeste schade melden.

Storm, laag water en natuurbranden

De klimaatmonitor koppelt weersextremen als storm, hagel, neerslag en vorst aan de totale schade aan huizen, bedrijfspanden en voertuigen. Ook de lage waterstanden en natuurbranden komen aan bod.

'Weergerelateerde
Lees ook:
'Weergerelateerde schade straks niet meer te verzekeren'

Door extreem weer merken verzekeraars dat de schade steeds verder in de papieren loopt, zegt Richard Weurding, algemeen directeur van het Verbond van Verzekeraars.

Maatregelen

Hij noemt preventieve maatregelen belangrijk en zegt dat daar 20 procent van alle schade mee voorkomen kan worden. "Als we niets doen, dan kost dat alle Nederlanders nog veel meer. Niet alleen in geld, maar ook in het gevoel van veiligheid, want de impact van weerschade aan je huis en je directe omgeving is enorm", zegt Weurding.

Ruim
Lees ook:
Ruim half miljard euro schade door stormen, bedrag kan verder oplopen