Ga naar de inhoud
Onderzoek SCP

Nederland gastvrij? Veel kinderen van migranten vinden van niet

Rotterdam probeert discriminatie tegen te gaan, bijvoorbeeld met deze advertenties. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Peter Hilz

Mensen met een migratieachtergrond die al langer in Nederland zijn, vinden Nederland niet altijd een gastvrij land voor migranten. Zij ervaren vaak discriminatie vanwege hun afkomst, zijn somber over het politieke systeem en hebben maar weinig vertrouwen in Nederlandse instituties.

Dat concludeert het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Volgens het planbureau is er beleid nodig dat groepen insluit en duidelijk maakt dat zij onderdeel zijn van de Nederlandse samenleving.

Beter opgeleid, maar meer discriminatie

Uit onderzoek van het SCP komt naar voren dat de tweede generatie mensen met een Turkse, Marokkaanse, Surinaamse en Caribisch-Nederlandse achtergrond beter is opgeleid dan hun ouders en een betere positie op de arbeidsmarkt heeft, maar meer uitsluiting en discriminatie ervaart.

"Er is sprake van een integratieparadox: juist degenen met een betere sociaaleconomische positie voelen zich het vaakst buitengesloten", is te lezen in het rapport Gevestigd maar niet thuis.

Commissie:
Lees ook:
Commissie: KNVB moet harder optreden tegen racisme

Voor het onderzoek zijn mensen met een Turkse (696), Marokkaanse (570), Caribisch-Nederlandse (592), Somalische (519), Iraanse (855) en Poolse (688) achtergrond ondervraagd, net als 771 Nederlanders zonder migratieachtergrond.

'Burger van dit land, maar toch vaak apart gezet'

Iets minder dan de helft van de personen uit verschillende migrantengroepen die ernaar werden gevraagd, gaf aan dat Nederland niet gastvrij is voor mensen met een migratieachtergrond.

Anti-discriminatieplan:
Lees ook:
Anti-discriminatieplan: gratis naam wijzigen en onderzoek naar moslimdiscriminatie

"De bewustwording in deze groep is groot dat ze burger van dit land zijn, maar toch vaak apart worden gezet", zegt SCP-onderzoeker Jaco Dagevos.

Beter antidiscriminatiebeleid

Om een 'inclusieve' samenleving te krijgen, is er volgens het SCP beter antidiscriminatiebeleid nodig. Alleen aandacht voor het verbeteren van de sociaaleconomische positie van groepen migranten is niet voldoende, oordeelt het planbureau.

"Alleen zo kunnen we ervoor zorgen dat mensen gelijke kansen hebben, dat iedereen mee kan doen en het gevoel heeft onderdeel van de samenleving te zijn", valt in het rapport te lezen. 

GroenLinks
Lees ook:
GroenLinks en Christenunie willen haatmisdrijf zwaarder laten bestraffen