Ga naar de inhoud
Plek voor 150 asielzoekers

'Asielhotel' Albergen blijft maximaal 10 jaar in gebruik

Het terrein rond het hotel is voorlopig afgezet met hekken. Beeld © ANP

Het asielzoekerscentrum in het voormalige hotel in het Twentse Albergen blijft maximaal tien jaar in gebruik. Over vijf jaar bekijken de gemeente en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) of het azc nog vijf jaar langer open kan blijven.

Dat heeft de gemeente Tubbergen, waar Albergen bij hoort, afgesproken met het COA. De einddatum wordt opgenomen in de bestuursovereenkomst die de gemeente met het COA gaat sluiten. In die bestuursovereenkomst komen ook zaken als veiligheid en openbare orde aan bod.

Geen
Lees ook:
Geen 300, maar maximaal 150 asielzoekers in hotel Albergen

Het vaststellen van een einddatum voor het azc is een grote wens van de omwonenden. Hoe het gaat met het azc, zal elk jaar met direct omwonenden worden besproken, aldus de gemeente. Voor 1 november 2027 volgt een grote evaluatie. Afhankelijk van de resultaten daarvan worden aanvullende maatregelen genomen.

Als de gemeenteraad van Tubbergen over vijf jaar 'in alle redelijkheid en objectiviteit' besluit dat het genoeg is geweest, sluit de opvang. Als het azc openblijft, is het over tien jaar aan de dan zittende gemeenteraad en het COA om een nieuwe bestuursovereenkomst te sluiten.

Staatssecretaris
Lees ook:
Staatssecretaris verwacht niet snel een herhaling van situatie Tubbergen

In een verklaring zegt de gemeente Tubbergen dat het COA 'constructief' heeft meegedacht. "Normaal wil het COA zich niet vastleggen op einddata. Echter hebben zij geluisterd naar de inwoners en de gemeente."

Woonunits overbodig

Het COA kocht afgelopen zomer hotel 't Elshuys om er een azc van te maken. De gemeente hoorde pas van de aankoop en de plannen toen er al een voorlopig koopcontract lag. 

Naderhand zijn gesprekken gevoerd met staatssecretaris Eric van der Burg. Dat leverde onder andere op dat er geen 300 maar 150 asielzoekers gehuisvest worden in Albergen. Omdat er minder mensen naar Albergen komen, hoeven er ook geen woonunits op het terrein van het hotel te worden gebouwd.

Bekijk ook: Van der Burg reageert op verhaal angstige inwoner Tubbergen

02:04
Verantwoordelijk staatssecretaris Eric van der Burg werd eind augustus in Tubbergen stevig aan de tand gevoeld over de komst van het asielzoekerscentrum.