Ga naar de inhoud
Zwaarste van het jaar

Meer Groningers melden schade na aardbeving bij Wirdum, teller op 419

Bewoners klussen in Wirdum. Beeld © ANP / Anjo de Haan

Het aantal schademeldingen vanwege de aardbevingen bij de Groningse dorpen Wirdum en Garrelsweer is vandaag (tot 17.00 uur) opgelopen naar 419. Dit weekend vond hier een aardbeving plaats met een kracht van 3.1 op de schaal van Richter.

Van de 419 meldingen komen er 275 uit het zogenoemde effectgebied van de bevingen, meldt het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG). Binnen het effectgebied liggen naast Wirdum en Garrelsweer plaatsen als Groningen, Appingedam en Delfzijl.

Vaste vergoeding

Er zijn in totaal elf meldingen gedaan van een mogelijk acuut onveilige situatie. Na veiligheidsinspecties bleek dat er bij tien meldingen geen veiligheidsmaatregelen nodig waren. De laatste melding wordt morgen nog beoordeeld, aldus het IMG.

Van de ruim vierhonderd schademelders hebben er 93 gekozen voor afhandeling via een vaste vergoeding. De overige 326 bewoners geven de voorkeur aan maatwerk. Dat betekent dat een deskundige de schade komt opnemen.

Aardbeving
Lees ook:
Aardbeving met kracht van 3.1 in Groningse Wirdum

De beving was in de nacht van vrijdag op zaterdag om 04.17 uur op drie kilometer diepte bij Wirdum. Het was de zwaarste beving van dit jaar en hij behoort tot de tien zwaarste aardbevingen in Groningen. Een paar uur later volgde een naschok met een kracht van 1.2 bij het naastgelegen dorp Garrelsweer.

In Groningen komen vaker aardbevingen voor als gevolg van de gaswinning. Gemiddeld kwamen er de afgelopen vijf weken circa 134 schademeldingen per dag binnen bij het IMG.

Gaskraan
Lees ook:
Gaskraan in Groningen verder dicht naar niveau van 'waakvlam'