Vandaag beginnen wekenlange stakingen van personeel in de jeugdzorg. Jeugdbeschermers moeten nu tot wel achttien gezinnen begeleiden en zijn dat zat. Ze willen niet langer onder enorme druk werken en eisen een verdubbeling van het personeelsbestand. "Om deze sector nog te kunnen redden is een keiharde noodrem nodig", vindt vakbond FNV. Zes vragen over de acties.
1. Wie voeren er precies actie?
De Nederlandse jeugdbeschermers. Dat zijn mensen die 'kinderbeschermingsmaatregelen en jeugdreclassering uitvoeren'. Nederland heeft zo'n 5000 van deze medewerkers en zij zijn er om kinderen te begeleiden die thuis in een onveilige situatie terecht zijn gekomen.
De stakingen zijn georganiseerd door vakbond FNV. Ook Jeugdzorg Nederland, de branchevereniging van alle organisaties die in de jeugdbescherming werken, steunt de acties. "Wij delen de zorgen", laat Jeugdzorg Nederland in een reactie weten.
2. Wat houden de acties in?
Het begint vandaag met werkonderbrekingen op kantoor (bureaudiensten). Dat betekent dat jeugdbeschermers telefonisch minder goed en vaak bereikbaar zijn: in veel gevallen alleen nog 's ochtends van 09.00 tot 12.00 uur. Als er over twee weken nog geen oplossing is voor de problemen waar jeugdbeschermers tegenaan lopen, komen de bureaudiensten helemaal te vervallen.

Vanaf 7 november dreigen de medewerkers ook het aantal huisbezoeken 'fors terug te schroeven', stelt vakbond FNV. Jeugdzorg Nederland benadrukt dat spoedhulp te allen tijde beschikbaar blijft, want crisisdiensten gaan wel gewoon door.
3. Waarom voeren jeugdbeschermers actie?
Om de (te) hoge werkdruk. FNV meldt dat jeugdbeschermers momenteel gemiddeld achttien gezinnen bijstaan. Dat is twee keer zoveel als de acht of negen gezinnen die de medewerkers verantwoord vinden. Hierdoor kunnen zij het werk niet op een veilige manier uitvoeren.
"Het is heel vervelend dat medewerkers in deze situatie zitten door toedoen van andere partijen die hun verantwoordelijkheid verzaken", zegt FNV-bestuurder Jeugdzorg Maaike van der Aa. "Het is nog vervelender dat medewerkers nu zelf ook nog degenen moeten zijn die de sector uit het moeras moeten trekken." Toch is er volgens Van der Aa geen 'enkele andere optie meer' dan aan de noodrem te trekken.
4. Waar komt de hoge werkdruk vandaan?
Jeugdzorg Nederland zegt dat het werk de afgelopen jaren 'complexer is geworden'. Dat komt door bezuinigingen en het tekort aan personeel. Dat probleem speelt al jaren. Verder is er nog de 'juridisering' van het werk: "Elk appje moet op een formulier worden verantwoord", zegt Van der Aa erover.

Dan is er nog een toename van bijvoorbeeld het aantal complexe scheidingen, waar jeugdbeschermers hun handen vol aan hebben.
5. Wat zijn hun eisen?
FNV wil dat er zo snel mogelijk 5000 jeugdbeschermers bijkomen, het aantal medewerkers moet dus verdubbelen. De vakbond zegt dat daar vanuit de regering 400 miljoen euro voor nodig is. Werken in de jeugdbescherming moet aantrekkelijker worden, vindt ook Jeugdzorg Nederland. Daarom zou één jeugdbeschermer maximaal negen gezinnen onder zijn of haar hoede moeten krijgen.
Ook moet er een einde komen aan de persoonlijke aansprakelijkheid bij misstanden, zoals die nu in het tuchtrecht staat. Daarnaast wil de FNV dat de financiering van de jeugdbescherming weer in handen komt van de Rijksoverheid, in plaats van bij de gemeenten.
6. Wie moet dit oplossen en is dat haalbaar?
Het woord is nu aan minister voor Rechtsbescherming Franc Weerwind. Hij liet deze zomer een ultimatum van de vakbond onbeantwoord voorbijgaan. De minister kondigde onlangs wel maatregelen aan om de sector te ondersteunen, maar die zijn volgens de FNV 'volstrekt onder de maat'.
Uit een stemming blijkt dat 97 procent van de FNV-leden bereid is om nu actie te voeren en 95 procent dat ook langdurig wil doen, als dat nodig is.