Ga naar de inhoud
Zwaarste beving van dit jaar

191 schademeldingen na aardbeving bij Gronings dorp Wirdum

In de nacht van 8 oktober was er een aardbeving van 3.1 op de Schaal van Richter, met als epicentrum Wirdum. Beeld © ANP

Het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) heeft tot vanmiddag 17.00 uur 191 schademeldingen gekregen vanwege de aardbeving.

Die aardbeving had een kracht van 3.1 op de schaal van Richter. Het epicentrum lag bij het Groningse dorp Wirdum, de naschok was met een kracht van 1.2 bij Garrelsweer. 

126 uit het 'effectgebied'

Van de schademeldingen komen er 126 uit het zogenoemde effectgebied van de bevingen. Binnen het effectgebied liggen plaatsen als Appingedam en Delfzijl, en ook Wirdum en Garrelsweer. Er zijn zeven meldingen gedaan van een mogelijk acuut onveilige situatie. Op die plekken worden veiligheidsinspecties uitgevoerd.

Aardbeving
Lees ook:
Aardbeving met kracht van 3.1 in Groningse Wirdum

De aardbeving deed zich om 04.17 uur voor op drie kilometer diepte. Het is de zwaarste beving van dit jaar en hij behoort tot de tien zwaarste aardbevingen in Groningen. Het Instituut Mijnbouwschade Groningen meldt dat de beving bij Wirdum schade aan woningen heeft veroorzaakt tot voorbij plaatsen als Bedum.

Meldingen uit stad Groningen

De schademeldingen komen uit een groot gebied. Zo zijn meerdere meldingen gedaan vanuit de stad Groningen. Gemiddeld kwamen er de afgelopen vijf weken circa 134 schademeldingen per dag binnen bij het IMG.

De gemeente Eemsdelta heeft het dorpshuis in Wirdum vandaag geopend voor bewoners. Onder anderen de burgemeester en een wethouder luisterden daar naar inwoners. "Fijn dat inwoners hun verhaal kwamen doen", zo meldt de gemeente op Twitter.

Verder heeft het waterschap Noorderzijlvest zaterdag kades, gemalen en sluizen in een straal van tien kilometer rondom Wirdum geïnspecteerd op onveilige situaties. Er werd echter geen noemenswaardige schade aangetroffen, zo meldt het waterschap op Twitter.