Ga naar de inhoud
Na vertrek uit Kamer

Groot applaus voor Arib op ledenraad van de PvdA, kwestie snel afgehandeld

Beeld © ANP

De kwestie rond Tweede Kamerlid Khadija Arib roept bij leden van haar partij, de PvdA, vooral veel vragen op. Dat bleek tijdens een ledenraad van de partij.

De zaak was daar het eerste agendapunt. Partijleider Attje Kuiken wilde alle tijd nemen om uitleg te geven, maar na drie kwartier was het alweer voorbij. De sessie eindigde met een applaus voor de 'mens' Arib.

Eind vorige maand lekte uit dat het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer (het presidium) een onderzoek instelt naar het gedrag van Arib tijdens haar voorzitterschap van de Kamer.

'Arib
Lees ook:
'Arib had meer steun verwacht van PvdA, maar niet gekregen'

Er zijn klachten binnengekomen over onder meer een onveilige werksfeer. Arib was woedend over het lek en kondigde aan de Kamer te verlaten. Ze voelde zich ook onvoldoende gesteund door de eigen fractie.

Kuiken wilde de kwestie bespreken met de leden. Er waren vragen van leden over de communicatie binnen de partij, maar er was ook een oproep om mild voor elkaar te zijn.

'Na Arib nu graag aandacht voor het Kamerpersoneel'

"De manier waarop Arib de beschuldiging tegen haar omzette in een vete met Vera Bergkamp kun je slim noemen, als het niet zo triest was", schreef Jos Heymans vandaag in zijn column. Hij vraagt aandacht voor de positie van de mensen die onder haar moesten werken.

Partijleider Kuiken heeft inmiddels weer een paar keer telefonisch contact met Arib gehad. Die krijgt een paar weken de tijd om afscheid te nemen van de Kamer waar ze al 24 jaar lid van is. Een terugkeer van Arib in de Kamer sluit Kuiken uit.

Er was geen harde kritiek op de fractie of Henk Nijboer die als lid van het presidium instemde met het onderzoek naar Arib. Wel was er waardering voor Arib.

Nijboer
Lees ook:
Nijboer weg uit bestuur Kamer na te veel vragen over kwestie-Arib

Volgens Kuiken zijn er de afgelopen jaren geen klachten in de partij geweest over Arib. Het laatste signaal kwam in 2014 toen de ondernemingsraad van de partij zorgen uitte over Arib. Dat ging over het feit dat ze kandidaat was om fractiesecretaris te worden.

Het ging toen om de vraag of Arib wel de juiste persoon was voor de functie. De zorgen van de OR zijn toen 'serieus genomen'.