Ga naar de inhoud
Beveiligingsproblemen

Schiphol: verzoek om hulp van leger twee keer afgewezen

Reizigers op luchthaven Schiphol. Beeld © ANP

Schiphol heeft de afgelopen maanden tweemaal de hulp gevraagd van het leger bij de beveiliging op de luchthaven. Dat verzoek werd door de overheid beide keren afgewezen, zo heeft een woordvoerder van Schiphol bevestigd na een bericht in De Telegraaf.

"Het antwoord is twee keer 'nee' geweest, dus we gaan het niet nog een keer vragen. We hebben inmiddels andere maatregelen genomen, het aantal reizigers hebben we nog een keer extra naar beneden gebracht", zegt de woordvoerder.

De inzet van het leger had volgens hem kunnen bijdragen aan het oplossen van de beveiligingsproblemen op Schiphol. Door een personeelstekort was er afgelopen tijd regelmatig sprake van chaos en lange wachttijden op de luchthaven. De verzoeken werden in juni en halverwege september ingediend. Ze werden afgewezen omdat 'het niet de taak van Defensie is'.

Extra
Lees ook:
Extra toeslag en betere roosters voor beveiligers op Schiphol

Uit de documenten die De Telegraaf opvroeg, blijkt dat het ministerie van Infrastructuur niet geheel afwijzend stond tegenover het idee van de inzet van militairen.

"Defensiepersoneel zou mogelijk securitytaken kunnen uitvoeren zoals fouilleren van passagiers, helpen door floorwalking, bagage extra controleren na scan of fouilleren. Als hierdoor meer securitylanes open kunnen, dan kunnen er meer passagiers langs de grenscontrole en kan Schiphol meer capaciteit beschikbaar stellen en hoeven minder vertrekkende vluchten geannuleerd te worden", staat in een vrijgegeven nota.

'Geen duizenddingendoekje' 

Defensie maakte vanaf het begin duidelijk er niet te zijn om de personeelsproblemen op de luchthaven op te lossen. "We zijn geen duizenddingendoekje bij Defensie", zei staatssecretaris Christophe van der Maat eind mei al. "Als er ergens een probleem is, hoe vervelend ook, dan is het niet zo dat het leger de boel even komt redden. Zeker niet als het bedrijfsleven dat zelf kan."

KLM
Lees ook:
KLM moet mogelijk tientallen bestemmingen schrappen