Ga naar de inhoud
Gaswinningsgebied

Aardbeving met kracht van 3.1 in Groningse Wirdum

Aardbevingsschade aan een huis in Groningen (archieffoto). Beeld © ANP

Bij Wirdum in de provincie Groningen is vanochtend vroeg een aardbeving geweest met een kracht van 3.1. De beving gebeurde volgens het KNMI om 04.17 uur.

Het KNMI meldde aanvankelijk dat de beving een kracht van 3.2 had, maar stelde dit later bij. De schok deed zich voor op een diepte van 3 kilometer. In Groningen komen vaker aardbevingen voor als gevolg van de gaswinning.

Soesma Medema-Jankipersadsing uit Appingedam, vlakbij Wirdum, voelde de beving vannacht. "Mijn kinderen werden midden in de nacht wakker van de beving. Ze schrokken enorm. Je hebt het gevoel dat alles om je heen beweegt. Het begint met geluid, alles gaat kraken, je denkt dat een zwaarbeladen vrachtauto langsrijdt. Het is heel surrealistisch."

Voor Jankipersadsing betekent de beving mogelijk opnieuw schade. Het voelt voor haar als 'dweilen met de kraan open'. 

In wijde omtrek gevoeld

Ook op sociale media schrijven veel mensen de schok te hebben gevoeld. Berichten komen niet alleen uit de directe omgeving van Wirdum, maar uit de wijde omtrek.

Ook in de stad Groningen voelden mensen de bodem beven. "Om 04.17 ruw wakker geschud", schrijft het Groningse Statenlid Margriet Donker op Twitter. "Val nu maar weer eens in slaap."

De zwaarste beving tot nu toe in Groningen was op 16 augustus 2012 bij Huizinge, ook in het noordoosten van de provincie. Die beving had een kracht van 3.6.

Twee weken geleden werden inwoners van Uithuizen, iets ten noorden van Wirdum, in korte tijd opgeschrikt door twee bevingen, met een kracht van 2.7 en 1.7.

Twee
Lees ook:
Twee aardbevingen in Groningse Uithuizermeeden: kracht van 2.7 en 1.7

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS

90 schademeldingen

Het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) heeft tot zaterdagochtend 11.30 uur negentig schademeldingen gekregen vanwege de aardbeving met een kracht van 3.1 bij het Groningse dorp Wirdum.

Van die schademeldingen komen er 63 uit het zogenoemde effectgebied van de bevingen. Er zijn vijf meldingen gedaan van een mogelijk acuut onveilige situatie. Daar worden veiligheidsinspecties uitgevoerd.

Vijftien van de negentig schademelders hebben gekozen voor afhandeling via een vaste vergoeding. De overige 75 geven de voorkeur aan maatwerk. Dat betekent dat een deskundige de schade komt opnemen.