Ga naar de inhoud
'Snel afleren'

Natuurfotografen omsingelen wolf op Veluwe: 'Een wolf moet bang zijn voor mensen'

Zoogdiervereniging Nederland is bezorgd over een vandaag opgedoken filmpje waarop is te zien hoe een jonge wolf op de Veluwe bijna wordt omsingeld door een groep natuurfotografen. Het dier lijkt totaal niet bang, en dat is een probleem, zegt Maurice La Haye.

"Alle ongelukken met wolven die de afgelopen tien jaar zijn gebeurd in de wereld, gebeurden met wolven die aan mensen gewend waren geraakt", zegt La Haye. "Jonge wolven zijn vaak nog niet bang en verkennend, maar dat moeten ze snel afleren."

'Moet bang zijn'

Snel ingrijpen door het parkbeheer is vereist, denkt La Haye. "Een wolf moet bang zijn voor mensen. Dat is nu nog te leren door het dier aan het schrikken te maken en gericht het bos in te jagen. Dat kan zelfs met rubber kogels. Als de wolf mensen maar gaat associëren met gevaar."

Dat doet deze jonge wolf duidelijk niet, blijkt uit de beelden die Omroep Gelderland vandaag naar buiten bracht:

Verantwoordelijkheid

Maar het betekent ook dat de natuurfotografen hun verantwoordelijkheid hadden moeten weten. "Als je ziet dat een wolf zich niet schuw gedraagt moet je het contact met mensen beperken. Want door dit contact ga je een probleemsituatie creëren."

Op de Veluwe leven momenteel zo'n twintig wolven. Daarmee is het grootste leefgebied voor de wolven, wel vol. Er is daar plaats voor drie tot vier roedels.  

Wolf
Lees ook:
Wolf blijft zorgen voor problemen: ook kalveren en pony's slachtoffer
Bron: RTL Nieuws