Ga naar de inhoud
Links-progressief blok

Klaver wil samen met PvdA Tweede Kamerverkiezingen in

Jesse Klaver wil de samenwerking met de PvdA uitbreiden. Beeld © ANP

De eerstvolgende Tweede Kamerverkiezingen wil GroenLinks-voorman Jesse Klaver samen met de PvdA als 'links-progressief blok' ingaan met een gezamenlijk programma.

Dat links-progressieve blok moet wat Klaver betreft het grootste van Nederland worden. "De tijd is rijp voor linkse hergroepering. Daarom moeten we ons fundamenteel aan elkaar committeren."

De Tweede Kamerverkiezingen gaan straks tussen (extreem)rechts en links, zei Klaver, zoals ook in Zweden, Italië, Spanje en Duitsland het geval was. "Italië laat deze weken heel scherp de noodzaak van linkse samenwerking zien." 

Klaver vindt dat de samenwerking tussen de PvdA en GroenLinks een belangrijke volgende fase in moet. Volgens hem hebben beide partijen 'de dure plicht aan de kiezers een alternatief te presenteren'. Klaver gaf als voorbeeld dat de twee Kamerfracties al samen een plan voor een prijsplafond voor de energierekening presenteerden.

PvdA
Lees ook
PvdA en GroenLinks stemmen voor gezamenlijke senaatsfractie

'Wezenlijk alternatief'

GroenLinks en PvdA voeren al samen campagne voor de Eerste Kamerverkiezingen van volgend jaar. "We moeten het ook laten zien bij de volgende Tweede Kamerverkiezingen", zei Klaver. De kiezer heeft volgens hem het recht op 'een wezenlijk alternatief in dit versplinterde politieke landschap'. "Dat moeten wij bieden."

Klaver deed zijn uitspraken in de Kerdijklezing in Den Haag. Voor deze jaarlijkse lezing worden kopstukken uit de Nederlandse politiek gevraagd hun visie op de toekomst te geven.

Klaver wil nog niet spreken over een eventuele fusie van beide partijen en wil ook niet dat de discussie daarin verzandt. "Tussen niets en een fusie zit heel veel", zei hij na afloop van zijn lezing. "Je kunt samen sterk staan zonder samengaan."

Klaver
Lees ook
Klaver in verlegenheid door filmpje: 'Alles waar ze boos over waren, blijft gewoon'

Opties

Het is nog niet duidelijk of beide partijen bij de Tweede Kamerverkiezingen ook een lijst gaan vormen. "Dat is een van de opties", laat Klavers woordvoerder weten. Er kan ook worden gedacht aan een stembusakkoord of aan blokvorming, zoals in het Europees Parlement gebeurt. "Het is aan de leden", zegt de woordvoerder.