Ga naar de inhoud
Politie op haar hoede

Extra beveiliging Duitse lng-terminal na explosies Nord Stream

De terminal is nu nog in aanbouw Beeld © ANP

Duitsland gaat zijn drijvende terminal voor vloeibaar gas in de Noordzeehaven van Wilhelmshaven permanent beveiligen. De Duitse politie is op haar hoede nadat de pijpleidingen voor gas vorige maand vermoedelijk gesaboteerd werden.

Duitsland krijgt met de terminal in de noordelijke havenstad Wilhelmshaven voor het eerst in de geschiedenis de beschikking over een drijvende lng-fabriek, die het land moet helpen minder afhankelijk te worden van aardgas uit Rusland. Aan het complex wordt nu nog gebouwd.

Drijvende
Lees ook:
Drijvende LNG-terminal deze zomer al in Eemshaven

In Europa is de waakzaamheid rond kritieke energie-infrastructuur verhoogd na de beschadigingen aan de Nord Stream-pijpleidingen, na enkele explosies die gelijktijdig plaatsvonden aan beide leidingen. 

Gasleveringen

Al voor de explosies was Rusland gestopt met gasleveringen aan Duitsland via de leidingen, formeel omdat het Russische bedrijf Gazprom door westerse sancties moeite heeft met onderhoud. Europese leiders zien het dichtdraaien van de gaskraan alom als chantagemiddel dat het Kremlin inzet wegens de steun aan Oekraïne.

Bekijk ook: borrelende zee na gaslekken Nord Stream-leidingen

01:31
p videobeelden is te zien hoe het gas in zee naar boven borrelt. De oorzaak is officieel niet precies bekend, maar er wordt ernstig rekening gehouden met sabotage. De Zweedse seismologische dienst heeft krachtige onderzeese ontploffingen gemeten.