Ga naar de inhoud
'Verkoop cocaïne legaal'

Burgemeester Femke Halsema: 'War on drugs werkt niet'

Femke Halsema. Beeld © ANP

De verkoop van cocaïne zou niet langer strafbaar moeten zijn. Dat zei burgemeester van Amsterdam Femke Halsema vandaag bij de opening van een congres met een aantal Europese ministers over georganiseerde misdaad. "Laten we de feiten onder ogen zien: de 'war on drugs' werkt niet."

Halsema vindt dat landen anders naar drugsgebruik moeten kijken. Als voorbeeld noemde ze dat een aantal landen ook de verkoop van wiet toestaan. "Ik ben echter een realist en weet dat voor zulke maatregelen te weinig politieke steun is.

"Laten we de feiten onder ogen zien: de 'war on drugs' werkt niet. Inbeslagname werkt niet. En regulering van cocaïne is ook niet in beeld. Ik hoop dat we het erover eens kunnen zijn dat we een alternatieve strategie moeten formuleren", zei Halsema tegen de aanwezigen.

Vorig
Lees ook:
Vorig jaar 70.000 kilo cocaïne onderschept in Rotterdamse haven

Halsema benadrukte in haar toespraak dat ze vindt dat de politie in staat gesteld moet worden om criminelen aan te pakken. Ze vertelde de aanwezigen over de moorden op Peter R. de Vries, advocaat Derk Wiersum, de broer van kroongetuige Nabil B., Redouan, en de vergismoord op de 17-jarige Mohammed Bouchikhi. De moorden leidden volgens Halsema tot krantenkoppen, maar 'zijn in werkelijkheid slechts het topje van de ijsberg'. 

 "We moeten het geweld en het aantal wapens op straat terugbrengen. We moeten de economische en sociale ontwikkeling van bepaalde wijken en buurten ondersteunen. En we moeten de illegale geldstromen in kaart brengen, verstoren en afsnijden."

Femke
Lees ook:
Femke Halsema 'woedend en vastberaden' na aanslag op Peter R.

De bijeenkomst met Europese ministers was georganiseerd door de minister van Justitie Dilan Yeşilgöz. Er waren ook ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken, of hun vertegenwoordigers, uit België, Frankrijk, Duitsland, Italië en Spanje naar Amsterdam gekomen. 

Lange tijd voorstander

Halsema is al lange tijd voorstander van het decriminaliseren van cocaïne. In 1996 pleitte ze daar al voor toen ze nog als criminoloog werkte voor het wetenschappelijk instituut van de Partij van de Arbeid.

Destijds was ze een voorstander van gedogen. Dat is een compromis, waarbij iets formeel wel strafbaar is maar in de praktijk niet bestraft wordt. Haar woordvoerder zegt dat ze nu vindt dat de verkoop en het gebruik van cocaïne eigenlijk legaal zou moeten zijn, maar wel gebonden aan regels.

Bekijk ook: zo ziet de grootste cocaïnewasserij ooit in Nederland eruit

00:59