Ga naar de inhoud
Vierde zittingsdag

Hoofdverdachte Mallorcaproces: 'Ik heb Carlo niet geraakt'

De rechtbank en Sanil B. Beeld © ANP

Hoofdverdachte in de Mallorcazaak Sanil B. ontkent dat hij heeft gevochten met Carlo Heuvelman, wel zegt de 20-jarige dat hij zich 'ernstig heeft misdragen'. Carlo Heuvelman uit Waddinxveen overleed vorig jaar zomer na uitgaansgeweld op het Spaanse eiland. Vandaag is de vierde zittingsdag van het omvangrijke proces.

"Dit had niet mogen gebeuren", zei B. vandaag in de rechtszaal over zijn eigen aandeel. Hij betuigt ook spijt voor de andere incidenten waar hij bij betrokken was op Mallorca. 

"Hoe kijk je op Mallorca terug? Op dat halve uur en jouw gedrag", vroeg de rechtbankvoorzitter. "Ik heb heel veel spijt. Was ik maar weggegaan van het hele conflict", begon B. zijn verhoor. "Wat wij daar hebben gedaan is verschrikkelijk."

B. wordt verdacht van doodslag en twee pogingen tot doodslag en openlijk geweld. Hij zou slachtoffers hebben geschopt toen ze al op de grond lagen.

Wat is er ook alweer gebeurd?

Op 14 juli 2021 waren er meerdere incidenten in de plaats El Arenal op het Spaanse eiland Mallorca. Meerdere mensen raakten gewond bij een vechtpartij in het café De Zaak. Bij die vechtpartij kwam een slachtoffer op de grond terecht, waarna er tegen hem is aangeschopt. Het Openbaar Ministerie beschouwt dit als een poging tot doodslag of als een poging tot zware mishandeling en houdt daar zes verdachten voor verantwoordelijk.

Bij een tweede incident op de boulevard, bij café De Bierexpress, werd de 27-jarige Carlo Heuvelman dusdanig mishandeld dat hij enkele dagen later kwam te overlijden. Een ooggetuige vertelde aan RTL Nieuws dat het heel snel ging. "Hij werd uit het niets neergeslagen." Het OM verdenkt drie Hilversummers van doodslag. Het gaat om Sanil B. (20), Mees T. (19) en Hein B. (19).

In de rechtbank werden vandaag opnieuw beelden getoond van de reeks incidenten, die begon met het conflict om beschikbare stoelen in café De Zaak aan de boulevard van badplaats El Arenal. B. kwam daar ook naartoe 'om steun te bieden aan vrienden'. Hij was die avond naar eigen zeggen 'volkomen nuchter'.

Eerste klap

In het café was een klap uitgedeeld aan medeverdachte Lars van den H. (20). Die werd buiten opgewacht door een rivaliserende groep en deelde buiten de eerste klap uit. Voor de deur van De Zaak ontstond daarna een groepsgevecht, waar B. aan meedeed, klappen incasseerde en een eerste slachtoffer tegen de grond sloeg.

Mallorca-verdachte
Lees ook:
Mallorca-verdachte tijdens zitting aangehouden voor meineed

Op de beelden waarmee B. werd geconfronteerd is te zien dat hij daarna het slachtoffer uit Heerhugowaard twee schoppen gaf, waarbij het slachtoffer knock-out ging. Op de vraag waarom hij op dat moment door het lint ging, antwoordde B.: "Ik zat in gevecht en de intuïtie deed z'n werk. Ik dacht niet helder na, want dan zou ik zijn weggerend. Ik ben meegesleurd in de situatie. Ik kan niet verklaren waarom." B. zegt nooit te vechten.

Bekijk ook: OM onderzoekt fatale mishandeling op Mallorca

01:36